De jurken voor Prinsjesdag zijn al klaar: 'Moeten nog wel op hoedenjacht'

De leerlingen van het Alfa-college en de gedeputeerden Melissa van Hoorn, Fleur Gräper en Mirjam Wulfse
De leerlingen van het Alfa-college en de gedeputeerden Melissa van Hoorn, Fleur Gräper en Mirjam Wulfse © Provincie Groningen
Leerlingen van het Alfa-college in Groningen zorgen ervoor dat de gedeputeerden Melissa van Hoorn, Fleur Gräper en Mirjam Wulfse er tijdens Prinsjesdag tiptop uitzien. De afgelopen maanden werkten de leerlingen aan drie unieke ontwerpen, die de drie vrouwen er op de derde dinsdag in september piekfijn op moeten laten staan.
De kritiek was in 2019 niet van de lucht in Dagblad van het Noorden: de gedeputeerden Nienke Homan en Mirjam Wulfse werden van weinig creativiteit beticht. Modeontwerper Jan Boelo Drenth en leerlingen van het Alfa-college constateerden dat Homan en Wulfse hun outfit eerder hadden gedragen. Een doodzonde tijdens officiële gelegenheden zoals Prinsjesdag.

Studenten aan de slag

De provincie Groningen liet het er niet bij zitten. Drie studenten van de opleiding Fashion Design van het Alfa-college in Groningen kregen de opdracht om de vrouwelijke gedeputeerden er dit jaar origineel en tiptop uit te laten zien. Willemijn Doornbos, Johan Schneiders en Gaazo Azadmohammed maakten eerst kennis met Melissa van Hoorn, Mirjam Wulfse en Fleur Gräper, om vervolgens onderling uit te maken wie aan wie gekoppeld zou worden.
‘We hebben ze wel meegegeven wat we verwachten’, zegt Fleur Gräper. ‘Niet teveel decolleté, de jurk moet niet te kort zijn en het is Prinsjesdag, dus we moeten er stijlvol uitzien.’ Voor de rest konden de drie studenten zich naar hartenlust uitleven.
De studenten van het Alfa-college in gesprek met de gedeputeerden
De studenten van het Alfa-college in gesprek met de gedeputeerden © Provincie Groningen

'Beetje spannend'

‘Dat was voor ons ook wel een beetje spannend’, zegt Johan Schneiders, de student die aan de slag ging met de jurk van Mirjam Wulfse. Er waren weliswaar enkele contactmomenten, maar toch moesten de bestuurders voor het overgrote deel in spanning afwachten wat het resultaat zou zijn.
En dat resultaat ligt er nu. De vrouwelijke bestuurders zijn tevreden. Collega IJzebrand Rijzebol kijkt van een afstandje toe. ‘Tja, IJzebrand, helaas geen pak voor jou’, lacht Wulfse. De mannen moeten gewoon naar de herenspeciaalzaak.

'Niet echt D66-groen'

En de hoedjes? Die zitten er nog niet bij. ‘We moeten nog op hoedenjacht’, lacht Gräper, waarna iemand haar wijst op de kleur van de jurk. ‘Niet echt D66-groen, meer CDA.’ Daarna gaan de zes op de foto, want zo’n bijzonder project mag best worden vereeuwigd.