Tien jaar geëist tegen Nigeriaanse kaper Gronings schip

Het Openbaar Ministerie wil dat een 32-jarige Nigeriaan, die wordt verdacht van het kapen van een Nederlands vrachtschip en het gijzelen van de bemanning, tien jaar in de cel verdwijnt. De kaping vond plaats op 21 april 2018.
Itoruboemi L. zou een van de gewapende piraten zijn die destijds het schip FWN Rapide van de Groningse rederij Forestwave kaapte. Het schip was onderweg van Ghana naar Port Harcourt in Nigeria.
Elf van de veertien bemanningsleden, bestaande uit Russen, Oekraïners en Filipijnse matrozen, werden onder schot gehouden met machinegeweren en van boord gehaald. De bemanning werd ruim een maand gegijzeld op wisselende schuilplekken in het oerwoud van Nigeria.
340.000 dollar losgeld
L. ontkende voor de rechter in Rotterdam dat hij betrokken was bij de kaping op open zee. Wel bekende hij dat hij in het oerwoud verantwoordelijk was voor de communicatie met de gegijzelden en de onderhandelingen over het betaalde losgeld. Voor de vrijlating van de gijzelaars is 340.000 dollar betaald.
Het OM ziet L. als de baas van de piraten. Justitie baseert dat op verklaringen van de slachtoffers, die de verdachte als hoofdpiraat en groepsleider zagen en steeds 'major' noemden. De Nigeriaan werd in november 2018 gearresteerd op de luchthaven van Johannesburg in Zuid-Afrika, waar hij naartoe was gereisd na contacten met undercoveragenten die zich voordeden als mannen die geïnteresseerd waren in piraterij op Nigeriaanse wateren.
Foto's van gegijzelden in telefoon
Tegenover de undercoveragenten zou hij zich hebben gepresenteerd als leider van een Nigeriaanse kapersbende. Meer bewijs vond de politie op zijn telefoon. Daarin bewaarde L. groepsfoto's van de gegijzelden en gewapende piraten. Die foto's liet hij zien aan de undercoveragenten.
De advocaat vindt dat zijn cliënt niet in Nederland mag worden berecht, omdat de gijzeling op Nigeriaans grondgebied was, waar Nederland geen rechtsmacht heeft. Ook vindt de advocaat dat het OM te ver is gegaan met de undercoveroperatie door zijn cliënt naar Zuid-Afrika te lokken. In plaats van de geëiste tien jaar zou L. daarom een straf moeten krijgen gelijk aan het voorarrest.