Celstraf geëist voor gijzeling en dreigen met kruisboog

Exterieur van de rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen
Exterieur van de rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen © ANP
Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen een 42-jarige man uit IJmuiden voor het gijzelen van een man in zijn woning in Roswinkel een celstraf van 86 dagen. Die straf heeft de verdachte in voorarrest uitgezeten. Daarnaast eist het OM een half jaar voorwaardelijke celstraf tegen de IJmuidenaar.
Hij kreeg bij die gijzeling in mei vorig jaar hulp van een 42-jarige man uit Zuidlaren. Ze kenden elkaar nog van school. Ze dachten dat de man in Roswinkel in zijn woning de vriendin van de Zuidlaarder vasthield.

Gespannen kruisboog

De mannen drongen schreeuwend de woning in Roswinkel binnen. Ze deden alsof zij een vuurwapen bij zich hadden en daarmee zouden schieten. De Zuidlaarder dreigde met een gespannen kruisboog; hij hoorde voor zijn rol een voorwaardelijke celstraf van een jaar tegen zich eisen.
De vrouw die ze zochten bleek niet aanwezig in de woning in Roswinkel. Vervolgens werd het slachtoffer gedwongen mee te gaan naar Stadskanaal. De vrouw zou daar in een drugspand zitten, maar ook dat bleek niet het geval.

Anderhalf uur

Eenmaal terug in Roswinkel werden ze opgewacht door agenten. Buurtgenoten hadden de politie gebeld, omdat ze het geschreeuw in de woning hadden gehoord. De gijzeling duurde al met al ongeveer anderhalf uur.
Later bleek dat de vrouw die de verdachten zochten verslaafd is aan drugs. Zij is inmiddels in de hulpverlening beland.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.