Extra bijdrage Waddenfonds voor Werelderfgoedcentrum: ‘Een flinke duw in de rug’

Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
Het Waddenfonds betaalt 3,2 miljoen euro extra bovenop de 9,6 miljoen euro die eerder al was toegezegd voor de bouw van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog.
Het Werelderfgoedcentrum had om een extra bijdrage van vijf miljoen euro gevraagd omdat de kosten van het centrum ruim zeventien miljoen euro hoger uitpakken dan begroot. Dat komt onder meer door de gestegen bouwkosten. Volgens het Waddenfonds kan 3,2 miljoen van die extra kosten als extra subsidie worden toegekend.

Niet óf maar hóe

In totaal kost het Werelderfgoedcentrum nu 43,7 miljoen euro. Ook de provincie betaalt mee, terwijl de gemeente Het Hogeland borg staat voor een lening. Directeur Niek Kuizenga is optimistisch: ‘We hebben nu alle puzzelstukjes en nu moeten we de puzzel gaan leggen. Dit najaar gaan we beslissen hoe we dat gaan doen. Eén ding staat vast: het moet kwalitatief in orde zijn. Maar de vraag is niet óf we gaan bouwen, maar hóe we gaan bouwen.'

Zeehonden en Waddenzee

Het Werelderfgoedcentrum wordt een houten gebouw in de haven van Lauwersoog, ontworpen door de Deense architect Dorte Mandrup. Bezoekers kunnen informatie krijgen over de Waddenzee, die door Unesco is bestempeld als Werelderfgoed.
In het pand komt het Zeehondencentrum van Pieterburen. Ook komen er expositieruimten, onderzoeks- en vergaderruimten, horeca en een winkel. Het centrum moet minimaal 120.000 bezoekers per jaar trekken.
Naar verwachting zal het Werelderfgoedcentrum in het voorjaar van 2025 open gaan.