Pekela gaat op miljoenenjacht om meer bruggen te behouden

Zo'n honderd demonstranten voor het gemeentehuis in Oude Pekela
Zo'n honderd demonstranten voor het gemeentehuis in Oude Pekela © Marco Grimmon/RTV Noord
Pekela gaat kijken of er nog ergens geld los te peuteren is, dat de gemeente kan gebruiken om meer bruggen te behouden. Op dit moment liggen er plannen om in de loop der jaren 21 van de 34 bruggen te verwijderen. Pekela heeft geen geld voor onderhoud.
Onder andere de provincie Groningen en waterschap Hunze en Aa's kunnen een belletje verwachten, omdat zij veel waarde hechten aan het bevaarbaar houden van het Pekelderdiep. Volgens politiek Pekela moeten zij dan ook met een zak geld over de brug komen. Of, zoals PVV-er Arthur van Dooren het omschrijft: ‘Als zij graag willen dat het bevaarbaar blijft, dan betalen zij toch een centje mee?’

Bruggenprobleem

Pekela heeft de 34 bruggen over het Pekelderdiep niet tot nauwelijks onderhouden en die verkeren daardoor in slechte staat. Geld om alle bruggen te vervangen of repareren, heeft de gemeente niet. Wensen heeft zij wel, namelijk dat het Pekelderdiep bevaarbaar blijft. Daarvoor zijn beweegbare bruggen nodig. Omdat die prijzig zijn, heeft Pekela financiële ruimte voor slechts dertien stuks.
Oppositiepartijen vinden dat aantal te weinig en willen dat er gezocht wordt naar extra financiën, zowel binnen als buiten de begroting van Pekela. De drie coalitiepartijen steunen dat voorstel.

Hoop op meer geld

Dat betekent dat de blik nu wordt gericht op bijvoorbeeld de provincie Groningen, maar ook op het waterschap. Ook zal worden gezocht naar mogelijke subsidies.
Wethouder Jaap van Mannekes: ‘Wij willen andere partijen op hun verantwoordelijkheid wijzen. Wij vragen gepaste hulp voor dit grote probleem voor Pekela. Zonder Pekela kun je niet varen in de regio. Dus ik verwacht een bijdrage vanuit die partijen, in de vorm van geld. Dat zou mooi zijn, want dan kan onze gemeente weer verder.’

Kleine overwinning

Die zoektocht naar extra financiën is een kleine overwinning voor actiegroep Bruggen Belang Pekela. Die maakt zich al langer hard voor het behoud van de bruggen. Dinsdagavond stonden zo’n honderd leden en sympathisanten voor het gemeentehuis om opnieuw hun stem te laten horen.
Daar stond ook de band De Esperando’s om een protestlied te laten horen. Het nummer Over de muur van Klein Orkest werd omgetoverd in Over't daip met een zinsnede als ‘Goed je mag demonstreren, maar je praat tegen een muur. En alleen als je een boot hebt dan is de vrijheid niet duur’.
De zangers benadrukken daarmee het gevoel dat bij veel Pekelders leeft. Namelijk dat het belang van ongeveer 150 plezierbootjes die jaarlijks door het Pekelderdiep voeren zwaarder weegt dan de bereikbaarheid van alle inwoners van de gemeente.