Boeren gaan actievoeren bij Groningen Airport Eelde

In juni stond uit protest een landbouwvoertuig met galg tegenover de ingang van de luchthaven
In juni stond uit protest een landbouwvoertuig met galg tegenover de ingang van de luchthaven © Persbureau Groningen
Boeren hebben aangekondigd woensdagochtend actie te gaan voeren bij Groningen Airport Eelde. Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo gaat ervanuit dat de actie ordentelijk verloopt.
Rond 09.00 uur zullen boeren zich verzamelen voor het vliegveld, zo hebben ze aangekondigd. Volgens burgemeester Thijsen gebeurt dat 'in goed overleg' met de autoriteiten. 'Er is contact geweest met de boeren, het Openbaar Ministerie, de politie, marechaussee en gemeente', zegt Thijsen.

Niet op start- en landingsbaan

'De boeren hebben aangegeven het protest netjes te willen houden. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het ordentelijk zal verlopen', aldus Thijsen. Hoe de actie precies gaat verlopen is nog niet duidelijk. Het zou gaan om blokkeren van de aankomst- en vertrekhal. In ieder geval zal het, zo zegt Thijsen, de boeren niet worden toegestaan de start- en landingsbaan op te gaan.

Orgaanvluchten

Uit overleg met marechaussee, Openbaar Ministerie en politie bleek dat er zorgen zijn omtrent speciale vluchten met organen die woensdag arriveren op het vliegveld. De organen hebben het UMCG als bestemming. 'Orgaanvluchten en traumahelikopters moeten er terechtkunnen', zegt Thijsen.
Directeur Meiltje de Groot van het vliegveld weet van de actie af, maar kent de details niet. Thijsen heeft in ieder geval aangegeven woensdag aanwezig te zullen zijn bij het protest.