Buurtvereniging: ‘Wethouder Pastoor liegt over draagvlak voor verbouwing school Zevenhuizen’

De verkeerssituatie voor Het Veenpluis
De verkeerssituatie voor Het Veenpluis © Niels Timmerman/RTV Noord
Om de verbouwplannen van een basisschool in Zevenhuizen erdoor te drukken, heeft wethouder Elly Pastoor (PvdA) gelogen over het draagvlak bij omwonenden. Dat zegt Joop Posthumus van de buurtvereniging.
Nee, Posthumus uit Zevenhuizen protesteert niet uit eigenbelang tegen de fusie van twee basisscholen in het dorp. Hij verhuist deze zomer immers naar Roden. En zijn huis dat pal naast basisschool Het Veenpluis staat? Dat is al lang en breed verkocht. Hij is vooral boos op de wijze waarop de gemeente de verbouwplannen erdoor heeft gejaagd.

Spoedprocedure

Met een spoedprocedure kondigt wethouder Elly Pastoor (PvdA) van Westerkwartier in april aan dat basisscholen De Delta en Het Veenpluis samengaan in één gebouw. Om alle leerlingen te kunnen huizen, worden tijdelijke units naast Het Veenpluis geplaatst. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen.
De voorbereidende werkzaamheden voor de units in Zevenhuizen zijn begonnen
De voorbereidende werkzaamheden voor de units in Zevenhuizen zijn begonnen © Niels Timmerman/RTV noord

'Buurtbewoners en ouders blij'

Pastoor, die als wethouder verantwoordelijk is voor de huisvesting van scholen, complimenteert zichzelf in een raadsoverleg over de gevolgde procedure. ‘Haast heeft zorgvuldigheid niet in de weg gestaan’, zegt de politica. Kritische vragen over het draagvlak van CDA-raadslid Geertje Veenstra wimpelt zij af. ‘Buurtbewoners en ouders zijn blij met het voorstel en de gang van zaken’, aldus Pastoor.

Gevaarlijke situaties

Nu blijkt dat dat de gemeente omwonenden helemaal niet om hun mening heeft gevraagd. ‘De wethouder heeft gelogen’, zegt omwonende Posthumus. Zowel de buurtvereniging, waar Posthumus lid van is, als dorpsvereniging van Zevenhuizen, DES, weten naar eigen zeggen van niets. Zij vinden dat zij voor een voldongen feit zijn gesteld door Pastoor.
En dat steekt. Want Posthumus heeft de nodige bezwaren tegen de plannen. Hij is voor een fusie, maar vreest voor gevaarlijke verkeerssituaties voor zijn deur. De straat van de school is smal en bochtig. Volgens buurtbewoners is het nu al te druk en onoverzichtelijk. Laat staan als het leerlingenaantal straks verdubbelt.

Niet serieus genomen

Nadat het besluit al is genomen, gaat de gemeente alsnog met omwonenden in gesprek. Echt serieus genomen voelt de buurtvereniging zich niet. De gemeente verzuimt bovendien dorpsvereniging DES uit te nodigen voor die bijeenkomst, zegt voorzitter Henk Koenes.
De buurt bedenkt alternatieve plannen, zoals een nieuwe basisschool bij het multifunctionele centrum in het dorp. ‘Daar is ruimte zat. Dat pand kan grotendeels worden gefinancierd met de verkoop van de twee oude basisscholen’, aldus Posthumus.
Joop Posthumus voor Het Veenpluis in Zevenhuizen
Joop Posthumus voor Het Veenpluis in Zevenhuizen © Niels Timmerman/RTV Noord
Daarvoor lijkt het inmiddels te laat. Waarschijnlijk worden de tijdelijke units volgende week geplaatst. Voor Posthumus voelt dat als een nederlaag, maar de buurtvereniging laat het er niet bij zitten.

Nieuwe school

In het raadsoverleg van woensdagavond pleiten buurtbewoners voor een korter gebruik van de units. ‘Geen tien, maar vijf jaar’, zegt Posthumus. ‘In de tussentijd kan er een nieuwe school worden gebouwd.’
Wethouder Pastoor wil niet ingaan op vragen van RTV Noord.