Pekelder PVV klaar met hondenbelasting: ‘Het is gewoon oneerlijk’

Voor elke hond moet in Pekela belasting worden betaald
Voor elke hond moet in Pekela belasting worden betaald © RTV Noord
De PVV in Pekela wil het liefst zo snel mogelijk af van de hondenbelasting die de gemeente heft. De partij noemt het onder andere oneerlijk dat hondenbezitters geld in het laatje brengen waar vervolgens alle Pekelders, dus ook inwoners zonder hond, van profiteren.
Er is een kans dat het plan van de PVV slaagt. Een meerderheid van de gemeenteraad is het eens met de partij. Er moet alleen financiële dekking worden gevonden voor het afschaffen van de heffing. En dat is nog wel een dingetje.

Hondenbelasting

PVV-voorman Arthur van Dooren is helder en noemt meerdere redenen om de hondenbelasting af te schaffen. ‘Het is letterlijk een middeleeuwse belasting die ooit in het leven geroepen is om hondsdolheid tegen te gaan. Maar baasjes moeten tegenwoordig zelf hun hond laten inenten, dus dat is niet meer aan de orde.’
Als je roept dat je een sociale gemeente bent, moet je stoppen met deze belasting
Arthur van Dooren - PVV-voorman gemeente Pekela
‘Daar komt bij’, vervolg hij, ‘dat het dure tijden zijn voor mensen. Meer dan zestig euro voor iemand met een AOW, is veel geld. Mensen in Pekela hebben gemiddeld al een laag inkomen. Een hond is een stukje sociaal. Als je roept dat je een sociale gemeente bent, moet je stoppen met deze belasting.’
Pekelders met één hond betalen elk jaar 66 euro. Een tweede hond kost ruim 88 euro, een derde zelfs bijna 110 euro. De hondenbelasting brengt jaarlijks 128.000 euro in het laatje van Pekela. Daar gaat een bedrag van 30.000 vanaf voor onder andere de controle waarbij wordt gekeken of een hondenbezitter wel degelijk de hondenbelasting betaalt. Pekela houdt jaarlijks dus jaarlijks een kleine ton over.

Dekking

De meerderheid van de partijen wil best van de hondenbelasting af, maar dat betekent dus wel dat Pekela jaarlijks 100.000 euro misloopt. Geld dat zij niet kan missen. Er moet daarom financiële dekking gevonden worden.
Ik zou zeggen: ga terug naar twee wethouders, dan speel je dat bedrag elk jaar in elk geval al vrij
Arthur van Dooren
Van Dooren heeft al 80.000 euro gevonden, maar hoeft zich nog niet rijk te rekenen. ‘In de gemeente is afgesproken dat wij het gaan doen met twee wethouders, maar de coalitiepartijen willen ineens drie wethouders. Dat kost jaarlijks 80.000 euro extra. Ik zou zeggen: ga terug naar twee wethouders, dan speel je dat bedrag elk jaar in elk geval al vrij.’
Maar het voorstel van drie wethouders komt van de coalitie en dus van een meerderheid van de partijen. Daar komen zij niet op terug. Er zal dus een andere financiering gevonden moeten worden.

Gefaseerd afbouwen

Er wordt onder meer over nagedacht om de belasting gefaseerd af te bouwen. Het CDA oppert bijvoorbeeld om eerst de belasting op de derde hond af te schaffen, als blijk van goede wil.
De PVV: ‘Het college gaat kijken wat mogelijk is en de partijen gaan ook op zoek om te kijken wat wel of niet kan. De hoop is dat er in november in elk geval een plan ligt dat een startsein is om dit uiteindelijk af te schaffen.’