Voormalig ADO-speler geschorst voor gokken op duel FC Groningen

Beugelsdijk op archiefbeeld in actie tegen Michael de Leeuw en FC Groningen (2016)
Beugelsdijk op archiefbeeld in actie tegen Michael de Leeuw en FC Groningen (2016) © Orange Pictures
Voormalig ADO Den Haag-verdediger Tom Beugelsdijk (31) is voor vijf duels geschorst vanwege het online gokken op Nederlandse voetbalwedstrijden. Een van de wedstrijden waar hij geld op inzette was FC Groningen-ADO Den Haag in 2019.
Beugelsdijk, inmiddels spelend bij Sparta Rotterdam, zat toen niet bij de wedstrijdselectie ADO. Maar volgens de KNVB had de verdediger wel 'enige mate van invloed' op die wedstrijd. De wedstrijd eindigde destijds in 1-0 zege voor FC Groningen, door een knullig eigen doelpunt van Lex Immers.
Bekijk hier FC Groningen-ADO en de eigen goal van Immers (vanaf 04:49):

Geen matchfixing

Twee wedstrijden van het schikkingsvoorstel van de KNVB, waarmee Beugelsdijk akkoord is gegaan, zijn voorwaardelijk. Uit het onderzoek van de KNVB in opdracht van de aanklager betaald voetbal is gebleken dat Beugelsdijk, die het afgelopen seizoen uitkwam voor Sparta Rotterdam, niet schuldig is aan matchfixing. Daarvan is sprake als het verloop van wedstrijden wordt beïnvloed.

Verboden te gokken op eigen wedstrijden

Volgens de regels in het betaald voetbal is het voor spelers verboden om te gokken op wedstrijden in competities waarin zij zelf uitkomen. 'Om de integriteit van het voetbal te bewaken, maar ook om de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid te voorkomen', stelt de KNVB.