Hoe gaat het verder met het 'gevaarlijkste bos van de provincie'?

Waarschuwingsbord bij de ingang van het bos in Kolham
Waarschuwingsbord bij de ingang van het bos in Kolham © Jeroen Willems/RTV Noord
Na de zomervakantie begint waarschijnlijk de kap van in totaal zo'n dertien hectare van het dorpsbos van Kolham. Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst die werd georganiseerd door de Vereniging Dorpsbelangen Kolham die het bos in bruikleen heeft van Staatsbosbeheer.
Aan de kap van de bomen valt volgens Jan Willem Bos van de Vereniging Dorpsbelangen Kolham niet te ontkomen. 'Wij zijn als bestuur hoofdelijk aansprakelijk als er iets misgaat en dus willen wij die situatie zo snel mogelijk aanpakken. Een groot deel van het bos zal daarom moeten worden gekapt. Het gaat om een oppervlakte van zo'n dertien hectare', zegt Bos.
Bos noemde het bos eerder 'met afstand het gevaarlijkste bos van de provincie'.
Geknapte en omgewaaide bomen in het bos van Kolham
Geknapte en omgewaaide bomen in het bos van Kolham © RTV Noord

'Een groot kerkhof van bomen'

De Vereniging Dorpsbelangen Kolham krijgt bij de beslissing over de bomenkap hulp van Jaap Roelofs van de Bosgroep Noord-Oost Nederland. Ook hij ziet geen andere oplossing. 'Het is geen fraai gezicht. Het wordt een groot kerkhof van bomen, maar het zal wel moeten. En het lijkt ons het beste om alles in één keer te doen', zegt Roelofs.
De plannen staan met potlood op papier. De kap moet eind augustus beginnen en moet binnen veertig dagen klaar zijn. Voor een aantal dieren, zoals de eekhoorns, vleermuizen en sperwers, zullen maatregelen moeten worden genomen zodat ze de werkzaamheden zullen overleven.
'Voor vleermuizen zouden we bijvoorbeeld een aantal bomen kunnen laten staan zodat ze weten welke kant ze op moeten vliegen. Of misschien moeten we wel kelders aanleggen waar ze kunnen verblijven', zegt Roelofs.

Kosten

De verwachte houtopbrengst van het bos wordt geschat op 230.000 euro. De kapwerkzaamheden worden op ongeveer 160.000 euro geraamd. De aanleg van een nieuw bos kost tussen de 70.000 en de 250.000 euro. De Vereniging Dorpsbelangen Kolham heeft nog enkele tientallen duizenden euro's in kas maar hoopt dat de provincie een flink bedrag bij zal passen.
We willen de periode dat het bos gesloten is zo kort mogelijk houden
Jan Willem Bos - Vereniging Dorpsbelangen Kolham
'We willen de periode dat het bos gesloten is zo kort mogelijk houden en straks een dikke vet plus zetten op de beleving in het bos zoals we die kennen', zegt Bos.
Omwonenden en bezoekers van het dorpsbos in Kolham worden bijgepraat over de kapplannen
Omwonenden en bezoekers van het dorpsbos in Kolham worden bijgepraat over de kapplannen © Jeroen Willems/RTV Noord

Bezoekers denken mee

De informatieavond vond plaats onder een tent vlak naast het bos. Een kleine vijftig bezoekers luisterden naar de plannen en dachten mee. 'En dat is ook precies de bedoeling', zegt Bos. 'We willen straks een werkgroep samenstellen waarin mensen kunnen meedenken over de nieuwe invulling van het bos. Denk bijvoorbeeld aan het soort bomen dat terug moet komen en de padenstructuur die we terug willen zien in het bos.'
Dorpsbos Kolham
Het sparren- en populierenbos van Kolham is in 2016 door de provincie Groningen overgedragen aan de inwoners van Kolham. De 31 hectare grond is toen eigendom geworden van Staatsbosbeheer. In overleg hebben beide partijen vorige maand besloten om een deel van het bos te sluiten omdat er gevaar dreigt van omvallende bomen.
Een groot deel van de bomen in het bos zaal is aangetast door de droogte en zwammen. Ook is er sprake van stormschade. De Vereniging Dorpsbelangen Kolham heeft berekend dat er al zo'n zes hectare aan bomen is omgevallen in het bos.