Stichting tegen zoutwinning gaat er feller in: ‘Onze houding is veranderd’

Een hek rond een boorlocatie van Nobian
Een hek rond een boorlocatie van Nobian © Marco Grimmon/RTV Noord
Bewoners van het zoutwinningsgebied in Heiligerlee, Winschoten en Westerlee waren niet perse tegen zoutwinning, zolang het maar veilig zou gebeuren. Maar die houding is veranderd.
De stichting die opkomt voor de belangen van de inwoners: ‘Wij zien nu de gevolgen van zoutwinning. Daarom zeggen wij nu dat we tegen zoutwinning zijn. Toon eerst maar aan dat het veilig kan’, zegt voorzitter Harm Vos.

'Geen huis zonder scheur'

In een driehoek tussen Westerlee, Heiligerlee en Winschoten wordt al tientallen jaren zout gewonnen door zoutbedrijf Nobian (voorheen AkzoNobel). Omdat die plaatsen ook liggen binnen de contouren van het gaswinningsgebied, is er sprake van gestapelde mijnbouw. Daar zijn de gevolgen ook naar, zo claimt de stichting. Volgens haar is er geen enkele woning waar geen scheur in zit.
De leden houden het zoutbedrijf verantwoordelijk voor een deel van de schade. Vos: ‘Zij winnen ook al jaren in de omgeving van Hengelo, maar daar is Nobian gewoon cavernes (ondergrondse zoutopslag) kwijtgeraakt. En het bedrijf is onlangs veroordeeld voor milieudelicten. Ook bij een zoutput hier in het gebied, zie je dat de trillingen toenemen. Als wij dat zo zien, dan kunnen wij niet anders dan onze koers bijstellen. Zoutwinning is niet veilig.’

Nieuw winningsplan

Nobian denkt daar anders over en wil zelfs nieuwe zoutputten slaan. Dat zou moeten gebeuren tussen Oude Pekela en Winschoten: het Zuiderveengebied. Nobian heeft een aanvraag ingediend voor een proefboring, om erachter te komen of het een lucratief gebied is.
Vos: ‘De vorige minister heeft gezegd dat Nobian eerst moet aantonen dat zij een zoutput veilig kunnen afsluiten. Eerder mogen zij geen nieuwe zoutputten slaan.’ Nobian geeft toe dat zij dat op dit moment nog niet kan en dat ze dit aan het onderzoeken is.
De stichting is daarom helder: ‘Toon eerst aan dat je veilig putten kunt afsluiten. En bewijs maar dat zoutwinning veilig is. Dat je nu een proefboring wil gaan doen, is echt de verkeerde volgorde!’

Spandoeken besteld

Inwoners van het mogelijke nieuwe winningsgebied worden binnenkort geattendeerd op wat er misschien staat te gebeuren. De stichting heeft spandoeken besteld die zij wil ophangen. Verdere acties staan, op dit moment, nog niet op stapel.
‘De betrokkenheid moet nog wel groeien’, zegt Vos. ‘Voor je het weet vallen de besluiten en zijn wij te laat. We willen mensen bewust maken van wat hier gaande is.’
Dat gaat volgens hem wel steeds beter: ‘Wij hadden dinsdagavond een informatieavond en waren op voorhand al blij met vijftig mensen. Maar bij tachtig mensen ben ik gestopt met tellen. De opkomst was overweldigend.’