Politiek wil verkoop van TopsportZorgCentrum aan FC blokkeren, maar schiet mis

Publiek langs de lijn bij een training van FC Groningen bij het TopsportZorgCentrum
Publiek langs de lijn bij een training van FC Groningen bij het TopsportZorgCentrum © Jannes Veenstra/OrangePictures
Meerdere partijen in de gemeenteraad van Groningen wilden woensdagavond voorkomen dat FC Groningen het gehele TopsportZorgCentrum in handen krijgt. De directie van de FC heeft aangekondigd het complete pand te willen kopen van de gemeente. De wethouder zegt nog geen concreet aankoopvoorstel te hebben ontvangen.
CDA, Stadspartij, VVD, PVV, Partij voor het Noorden en D66 roepen de wethouder op om niet te zwichten voor het aanbod van de FC. Ze willen dat de gemeente mede-eigenaar blijft en haar eigendom dus niet gaat verkopen. Belangrijkste reden: Topsport, breedtesport, ondernemen en zorg moet in het TopsportZorgCentrum blijven samenkomen. Dat is op dit moment ook het geval, maar de partijen vrezen dat de FC met het gehele pand op sportpark Corpus Den Hoorn aan de haal gaat als het in handen van de club komt.
Directeur Gudde liet eerder al weten dat niet te willen doen, maar daar heeft een deel van de politiek dus geen vertrouwen in. De gemeente heeft de komst van het pand indertijd meegefinancierd door een lening van vijf miljoen euro te verstrekken.

'Nog niks gehoord'

Directeur Wouter Gudde liet onlangs weten de ambitie te hebben om het volledige TopsportZorgCentrum in handen te krijgen. De club heeft al een verdieping gekocht, maar daar moet het niet bij blijven. De club heeft zich, volgens Gudde, inmiddels gemeld bij de eigenaar. Dat is strikt genomen de Euroborg N.V, die als enige aandeelhouder de gemeente Groningen heeft.
Sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) zegt dat ze nog niks heeft gehoord van de FC. Volgens haar speelt er op dit moment dus ook geen verkoop. Een meerderheid van de gemeenteraad staat net als de wethouder niet achter het plan om de verkoop op voorhand af te blazen. Toch werd er wel fel over gedebatteerd.
Hans Nijland, Arjen Robben en Gerard Kemkers poseren bij een bouwbord van het TopsportZorgCentrum
Hans Nijland, Arjen Robben en Gerard Kemkers poseren bij een bouwbord van het TopsportZorgCentrum © JK Beeld
Want er is dus wel een deel van de gemeenteraad dat wil dat de wethouder niet akkoord gaat met de mogelijke verkoop. 'Wij willen waarborgen dat de oorspronkelijk visie overeind blijft staan, we zien inmiddels veel zorgen daarover bij de andere gebruikers. Als we het verkopen aan de FC dan zijn we bang dat we de publieke regie verliezen.'

Wethouder kan zelfstandig beslissen

Duidelijk taal van het CDA, maar de wethouder wil niet tegemoet komen aan die wens. 'Ik deel niet de expliciete mening dat het multifunctionele karakter van het centrum onder druk staat. Mocht het voorstel van aankoop komen, maar daarvan is dus nog geen sprake, dan zullen we ons beraden', aldus Jongman.
Ze liet eveneens meerdere keren weten dat het besluit om een gemeentelijk pand te verkopen een beslissing van het college van burgemeester en wethouders is. Met andere woorden: daar heeft de raad eigenlijk niks over te zeggen.
Zo hard zei de wethouder het overigens niet. Ze benadrukte dat ze de geluiden van de raadsleden had aangehoord en dat ze bij een eventuele verkoop alsnog bij de raad zou aankloppen om in gesprek te gaan. Ze benadrukte eveneens dat bij een mogelijk verkoop de beginprincipes van het TopsportZorgCentrum overeind moeten blijven staan.
'Wij zullen bij een mogelijke verkoop expliciet benoemen dat het moet voldoen aan de vooraf gestelde doelen We geven dat zwart op wit aan en het is dus ook de bedoeling dat de mensen daaraan vasthouden.' De VVD kan die gedachtegang van de wethouder niet volgen, want wat heeft de gemeente te zeggen over een pand als het niet meer in eigendom is van de gemeente? Toch geeft de wethouder aan dat dat wel een eis zal worden bij de verkoop.
Liam van Gelderen valt met een blessure uit tijdens het oefenduel van FC Groningen met PAOK Saloniki
Liam van Gelderen valt met een blessure uit tijdens het oefenduel van FC Groningen met PAOK Saloniki © OrangePictures

Provinciaal geld

Eenmanspartij PVV vraagt zich af of de provincie wel zo blij is met een mogelijke verkoop. Die heeft net als de gemeente ook publiek geld gestoken in de realisatie van het gebouw. 'Wij vinden gewoon dat het niet verkocht moet worden', laat Dennis Ram weten. 'Niet alleen de gemeente maar ook de provincie heeft er geld ingestoken: zeven ton.'
Ram spreekt eveneens de wethouder tegen die zegt dat de verkoop niet aan de orde is. 'Volgens mij is die wel aan de orde, want de FC heeft aangegeven het te willen kopen.'

Burgemeester en Partij voor het Noorden

Nieuwkomer Partij van Het Noorden denkt eveneens dat er meer aan de hand is. 'Waar rook is, is vuur', zegt Leendert van der Laan. 'Wij vinden het niet sterk dat de wethouder vijf of zes keer zegt dat de verkoop een zaak van het college is. Het komt daardoor op ons over alsof het straks gewoon verkocht is.'
Die laatste opmerking komt hem op een reprimande van de burgemeester te staan. Koen Schuiling (VVD) wil de kolen voor de wethouder uit het vuur halen door te stellen dat de wethouder duidelijk heeft benoemd alvorens een eventuele verkoop alsnog bij de raad aan te kloppen. Op die toevoeging van de burgemeester zat Van der Laan niet te wachten. Hij beëindigde per direct zijn woordvoering omdat Schuiling hem onderbrak.