Meld Misdaad Anoniem gaat informatie delen met gemeente Groningen

Burgemeester Koen Schuiling en Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem zetten hun handtekening onder de samenwerking
Burgemeester Koen Schuiling en Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem zetten hun handtekening onder de samenwerking © Daniëlle Rademaker/RTV Noord
De gemeente Groningen gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Daarvoor zijn woensdag de handtekeningen door burgemeester Koen Schuiling en Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem gezet. De gemeente ontvangt voortaan informatie van het meldpunt over criminaliteit en fraude.
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar iemand anoniem informatie kan doorgeven over criminaliteit en misdaad. Criminele activiteiten zoals drugslabs, geweld of gedwongen prostitutie kunnen op die manier aan het licht komen.

Mogelijkheden

Door de samenwerking met het meldpunt krijgt de gemeente meer mogelijkheden om criminaliteit op te sporen. Burgemeester Koen Schuiling zegt daarover: 'Als de gemeente over meer informatie beschikt, kunnen we veel gerichter optreden om problemen aan te pakken.' Schuiling spreekt daarom over 'de oren en ogen van de samenleving'.

Angst voor gevolgen

'We adviseren mensen altijd om als eerst naar de politie stappen', laat Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem weten. Toch ziet hij dat aangifte doen bij de politie niet voor iedereen in elke situatie haalbaar is.
Je wil binnen je vereniging of op het werk niet bekendstaan als degene die die melding maakt
Marc Janssen - Meld Misdaad Anoniem
Er zijn diverse redenen waardoor mensen zich geremd voelen om hun tip met de politie te delen. 'De meest voorkomende reden is angst voor de dader. Mensen zijn bang voor de consequenties', aldus Janssen.
Ook het sociale aspect kan een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld in het geval dat de dader iemand uit de eigen sociale kring is. 'Je wil binnen je vereniging of op het werk niet bekend staan als degene die die melding maakt. Dat maakt dat mensen ervoor kiezen om anoniem te melden.'

Drieduizend arrestaties

Meld Misdaad Anoniem bestaat sinds 2002. Jaarlijks geeft de politie aan het meldpunt door wat de anonieme tips opleveren. Afgelopen jaar ging dat om 3000 aanhoudingen. Ook werden er, mede door de tips, wapens van de straat gehaald. Janssen: 'Dat zijn aanhoudingen die anders niet gedaan waren.'
Meld Misdaad Anoniem gaat informatie delen met gemeente Groningen