CDA pleit voor vast kanaal voor regionale zenders, bij voorkeur kanaal 10

Presentator Derk Bosscher is klaar om op pad te gaan
Presentator Derk Bosscher is klaar om op pad te gaan © RTV Noord
Er moet een vast tv-kanaal komen voor regionale zenders, bij voorkeur kanaal nummer 10. Daarvoor pleit Kamerlid Lucille Werner van het CDA. Volgens haar moeten regionale omroepen op die manier makkelijker vindbaar worden.
Werner deed haar voorstel in de Tweede Kamer tijdens het debat over het mediabeleid. Om regionale omroepen een vast kanaal te geven moet er een wetswijziging komen. Dat is nodig, want pakketaanbieders zijn niet altijd bereid om werkbare afspraken te maken over kanaalnummers, denkt Werner.

Rampenzender

De staatssecretaris voor Cultuur en Media moet nog op het CDA-voorstel reageren. Naast een vast kanaal voor regionale zenders pleit Werner ook voor het door ontwikkelen van het regioblok op het landelijke NPO 2. Bijvoorbeeld op een ander, gunstiger uitzendtijdstip en met meer regie bij de regionale omroepen zelf.
Werner: 'Regionale omroepen zijn op dit moment slecht vindbaar. Al zappend kom je eerder WDR of Rai Uno tegen. Het regioverhaal hoort wat het CDA betreft op een vast kanaal, ook omdat regionale omroepen de functie van rampenzender hebben bij een crisis.'
Nu is het nog afhankelijk van de kabelaanbieder én wijze (analoog, digitaal, via satelliet) op welk kanaal de televisiekijker RTV Noord en de andere regionale omroepen kan vinden.

Samenwerking NOS, regionale en lokale omroepen

Ook wil het CDA dat de samenwerking tussen NOS, regionale en lokale omroepen verder wordt gestimuleerd. Bijvoorbeeld als het gaat om het uitwisselen van content, journalisten en faciliteiten. Werner: 'Er lopen allerlei pilots, zoals ter versterking van de lokale journalistiek, maar die houden na 2023 op. Het CDA wil dat deze programma’s worden voortgezet, om te voorkomen dat de regionale en lokale journalistiek verschralen en bijvoorbeeld de lokale democratie niet meer kan worden gecontroleerd.'