Gasunie stelt levering van vloeibaar gas naar Eemshaven zeker, Nederland minder afhankelijk van Russisch gas

De Exmar S188 is één van de drijvende LNG-terminals die naar de Eemshaven komt
De Exmar S188 is één van de drijvende LNG-terminals die naar de Eemshaven komt © Gasunie
Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal heeft afspraken gemaakt met twee partijen die vloeibaar gas gaan leveren aan twee drijvende terminals in de Eemshaven. De contracten zijn goed voor in totaal zeven miljard kubieke meter aardgas.
De twee partijen zijn het Tsjechische CEZ a.s. en Shell Western LNG BV. Het vloeibare gas (liquefied/liquid natural gas, kortweg LNG) wordt per schip aangevoerd naar twee grote drijvende terminals die in augustus in de Eemshaven arriveren. In die terminals wordt het vloeibare gas omgezet naar ‘gewoon’ gas, dat in het gasnetwerk wordt gepompt.
Waar komt LNG vandaan?
LNG komt vooral uit gebieden waar grote hoeveelheden aardgas zijn ontdekt, zoals de VS, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en West-Indië. Voorbeelden van LNG-producerende landen zijn Rusland, Noorwegen, Nigeria, Algerije, Egypte, Oman, Qatar, Indonesië, Maleisië en Australië. Spanje heeft met zeven terminals die LNG kunnen ontvangen de grootste LNG-capaciteit van Europa. Volgens Gasunie gaan de twee partijen voornamelijk LNG uit Zuid-Europa en de VS leveren aan de Eemshaven.

Verdubbeling

De beide terminals hebben samen een capaciteit van acht miljard kubieke meter gas. Gasunie denkt dat ook voor de levering van de resterende één miljard kubieke meter op korte termijn afspraken kunnen worden gemaakt.
Samen met de optimalisatie van de al bestaande LNG-installatie op de Maasvlakte kan Nederland dan voor 24 miljard kubieke meter aan vloeibaar gas importeren. Dat is een verdubbeling van de huidige capaciteit.
De Golar Igloo, de tweede drijvende LNG-terminal die in de Eemshaven wordt afgemeerd
De Golar Igloo, de tweede drijvende LNG-terminal die in de Eemshaven wordt afgemeerd © Groningen Seaports

Veertig miljard kubieke meter

In Nederland wordt per jaar grofweg veertig miljard kubieke meter gas gebruikt. Door de aanvoer van vloeibaar gas wordt ons land minder afhankelijk van Russisch gas. Bovendien kunnen de gasvoorraden op peil worden gebracht om voorbereid te zijn op een eventuele koude winter.

Reactie minister Jetten

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten is blij met de contracten die zijn afgesloten: ‘Mede dankzij de tomeloze inzet van Gasunie kunnen we de importcapaciteit van vloeibaar gas in Nederland dit jaar nog verdubbelen. Dat is samen met onze inzet op snellere verduurzaming en het vullen van de gasopslagen cruciaal om zo snel mogelijk minder afhankelijk te worden van Russisch gas.’