'Bedenkelijke rol' van banken bij vastgelopen gevallen in aardbevingsgebied

Het interventieteam heeft 27 vastgelopen dossiers onder de loep genomen
Het interventieteam heeft 27 vastgelopen dossiers onder de loep genomen © Jos Schuurman/FPS
Het interventieteam dat vastgelopen dossiers in het aardbevingsgebied moet vlottrekken, ziet in een aantal situaties hypotheekverstrekkers een bedenkelijke rol spelen. De problemen waar in dit geval ondernemers mee te maken hebben, worden voor een deel veroorzaakt of verergerd door de hypotheekverstrekker.
Dat schrijft het speciaal opgerichte interventieteam in een eerste rapportage aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw. In het interventieteam werken de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) nauw samen. Het interventieteam staat onder leiding van dijkgraaf en oud-burgemeester van Slochteren Geert-Jan ten Brink.
Het zou hen sieren om uit humanitaire redenen begrip te hebben voor ontstane situaties
Geert-Jan ten Brink, voorzitter interventieteam

Bedenkelijke rol

Ten Brink beschrijft in de rapportage dat hij drie vastgelopen dossiers is tegengekomen met daarin 'een belangrijke en bedenkelijke' rol van de bank. 'Het zou hen sieren om uit humanitaire redenen begrip te hebben voor ontstane situaties waarin hun klanten soms terechtkomen', valt er te lezen. Het interventieteam vraagt daarvoor aandacht van de staatssecretaris.

Eigenaar onder druk gezet

Zo dreigt één bank met de publieke verkoop van een woning die in de versterking zit, waarbij de huidige bewoner uit huis geplaatst zou worden. Ten Brink beschrijft ook een bank die vanwege de aardbevingsschade het onderpand minder waard ziet worden en de eigenaren onder druk ze om de hypotheekschuld versneld af te lossen.
Een andere bank roomt een uitgekeerd bedrag van de Arbiter Bodembeweging af om het eigen financiële risico te verkleinen. Ten Brink: 'Het gevolg hiervan is dat deze ondernemer nooit zijn pand heeft kunnen herstellen, waardoor een goede bedrijfsvoering niet mogelijk is.'
Geert-Jan ten Brink
Geert-Jan ten Brink © Hiddema Fotografie

27 vastgelopen dossiers

Het interventieteam heeft in zijn eerste jaar 27 gevallen onder de loep genomen. Daarvan zijn elf afgehandeld en zestien nog in behandeling. De gemeente Eemsdelta (elf dossiers) is hofleverancier als het gaat om vastgelopen dossiers. De andere vastgelopen gevallen zijn in Oldambt (vijf), Het Hogeland (vier), Midden-Groningen (vier), Groningen (twee) en Veendam (een).
Het kost volgens het interventieteam relatief veel tijd om tot een oplossing te komen. Ten Brink noemt het een langdurig proces. 'Het kan zijn dat in het proces bij IMG en NCG iets tijd kost, maar op andere momenten is dit een externe partij. Vaak hebben mensen zelf ook tijd nodig om in moeilijke situatie een beslissing te nemen.'

Fractie budget uitgegeven

Het interventieteam heeft vijftig miljoen euro beschikbaar om vastgelopen situaties op te lossen. Momenteel is er iets minder dan 1,2 miljoen euro uitgegeven. Voor de afhandeling van lopende zaken houdt het interventieteam rekening met nog eens 2,5 miljoen euro aan kosten.
'We zien dat er op casusniveau grote verschillen zijn in de gemaakte kosten. Dit omdat de kosten voor de oplossing variëren. Het inhuren van een bouwbegeleider is minder kostbaar dan het financieren van de herbouw van een woning.'