NVM: 'Nog steeds sprake van krappe woningmarkt, maar aanbod neemt toe'

Woningen in aanbouw in Meerstad
Woningen in aanbouw in Meerstad © ANP
Het aantal huizen dat te koop staat in onze provincie is afgelopen kwartaal met 44 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook zwakt de stijging van de huizenprijzen af.
Die ontwikkelingen maakt het volgens de Groningse afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wat makkelijker voor woningzoekers om een huis te bemachtigen.
Daar staat wel tegenover dat de hypotheekrentes oplopen en het bedrag dat mensen kunnen lenen dus afneemt. Een en ander komt naar voren uit het nieuwste kwartaalbericht van de NVM.

Huizen eerder te koop

Volgens Sjirk de Jong van de NVM Groningen hebben huizenbezitters in onze provincie heel lang de situatie gehad 'dat ze geen oude schoenen weggooien voordat ze nieuwe hadden'.
Mensen zeggen nu vaak: eerst maar verkopen, kijken wat ik krijg
Sjirk de Jong - NVM Groningen
Dat beeld begint volgens De Jong langzamerhand te draaien. 'Dus dat mensen zeggen: eerst maar verkopen, kijken wat ik krijg. En je hebt een groep die nieuwbouw koopt, die pas volgend jaar de woning opgeleverd krijgen en toch de huidige woning te koop zetten. Die hadden vorig jaar gezegd: ik ga de woning drie maanden van te voren te koop zetten. Nu zetten ze de woning eerder te koop en accepteren ze dat ze dan misschien met een tussenoplossing zitten.'
Makelaarskantoren uit heel Nederland die zijn aangesloten bij de NVM hadden eind juni ruim 25.300 woningen te koop staan. Dat is 42 procent meer dan een jaar terug en ruim de helft meer ten opzichte van het eerste kwartaal. Voor een bestaand huis werd gemiddeld 448.000 euro neergeteld. Dat is 3,5 procent meer dan in de eerste drie maanden van het jaar.
De lichte daling van de huizenprijzen ten opzichte van eind 2021 die de makelaars in het eerste kwartaal constateerden, heeft zich in het tweede kwartaal dus niet doorgezet. Maar wanneer je vergelijkt met een jaar terug dan pakt de prijsstijging niet meer zo fors uit als voorheen.

Stabilisatie

De Jong merkt op dat er nog steeds sprake is van een krappe woningmarkt, maar dat er tegelijkertijd meer aanbod beschikbaar is. Een indicator die de NVM hanteert is de zogeheten 'krapte-indicator', die aangeeft hoeveel woningen beschikbaar zijn op de woningmarkt per woningzoekende.
'Alle uitkomsten onder de 5 geven een krappe woningmarkt weer. In onze provincie komt de krapte-indicator uit op 2,3. Maar dat getal neemt niet meer af, dus per saldo gaan we naar een stabilisatie. Heel voorzichtig loopt de krapte-indicator op. Dat neemt gelijke tred met toename van het woningaanbod.'