Ook LTO wil niet in gesprek met Johan Remkes over stikstofplannen

Johan Remkes
Johan Remkes © RTV Noord
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil niet praten met Johan Remkes, de door het kabinet aangewezen gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen. Al eerder lieten de boerenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie weten niets te voelen voor overleg met Remkes.
De weigering van LTO komt vooral omdat het kabinet op voorhand al heeft besloten dat niet over de doelen en de uitgangspunten van het stikstofbeleid kan worden gesproken. Daarmee blijven de kernbezwaren van LTO overeind.
'Het geheel blijft een dictaat en we vrezen met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn kaalslag op het platteland', aldus LTO.

Minister: ga wél het gesprek aan

Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal roept landbouworganisaties op hun bedenkingen bij het stikstofbeleid juist wel op tafel te leggen bij Remkes. Dat laat een woordvoerder weten.
'Wij snappen dat er vragen en bezwaren zijn vanuit de sectororganisaties', aldus een zegsman. 'Maar het lijkt ons juist goed die neer te leggen bij Remkes. Er valt over heel veel wél te praten.'

Reactie op boerenprotesten

Het kabinet stelde dit weekend Remkes aan als de persoon die de gesprekken tussen boeren, het kabinet, provincies en andere organisaties (zoals natuurclubs) gaat leiden. De Tweede Kamer had om een bemiddelaar gevraagd naar aanleiding van de woedende reactie van boeren op de stikstofplannen van het kabinet.

'Moet over de inhoud kunnen gaan'

LTO gaf eerder aan in beginsel open te staan voor het gesprek met Remkes. 'Maar onder heldere voorwaarden. Het gesprek moet over de inhoud kunnen gaan: doelstelling, tijdspad en manier waarop', aldus de organisatie. 'LTO is ervan uitgegaan dat een bemiddelaar van het statuur Remkes het echte probleem zou mogen bespreken.'