Ringweg deels dicht: dit betekent het voor jouw rit

Over dit deel van de zuidelijke ringweg rijden de komende zeven weken geen auto's
Over dit deel van de zuidelijke ringweg rijden de komende zeven weken geen auto's © Marten Nauta/RTV Noord
De werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg veroorzaken deze zomer overlast voor automobilisten. De weg is vanaf vrijdagavond 8 juli deels dicht, waardoor vooral mensen uit Oost-Groningen moeten omrijden. Maar ook op de A28 ga je last krijgen van de werkzaamheden.
Het begint haast traditie te worden: zeg je zomer, zeg je zuidelijke ringweg. Omdat er dan minder verkeer rijdt, is de weg grotendeels dicht. Daardoor is het makkelijker om grote werkzaamheden uit te voeren.

Euvelgunne - Europaweg

Op de zuidelijke ringweg is de impact van de werkzaamheden het grootst. Vanaf vrijdagavond 8 juli, 22.00 uur is die weg tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg (het Europaplein) dicht. Dat betekent dat verkeer vanuit Oost-Groningen niet richting Assen en Drachten kan rijden via dit deel van de zuidelijke ringweg. Het werk gaat zeven weken duren: pas eind augustus gaat de zuidelijke ring weer open.
Mensen kunnen, volgens Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort, het beste omrijden via de noordelijke ringweg. Dat kost tien minuten tot een kwartier extra.
Maar je kan ook bij afrit 39 (Westerbroek) de A7 verlaten. Via de Europaweg (de voormalige A7) kan je dan bij oprit 38 de zuidelijke ring weer op rijden, om daar je weg te vervolgen richting het Julianaplein en verder. Dat is een stuk korter. Probleem bij deze route is wel dat de oprit naar de ringweg slechts één rijbaan heeft: daardoor kan het snel druk worden, wat vertraging oplevert.
De ringweg is zeven weken dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg
De ringweg is zeven weken dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg © RTV Noord
Vanaf maandagochtend 11 juli, 6.00 uur is de zuidelijke ringweg ook tussen de kruising met de Europaweg en knooppunt Euvelgunne dicht. Dat is dus de andere rijrichting: van Drachten/Assen naar Oost-Groningen. Vanaf maandagochtend kan je de ringweg bij afrit 38 (Groningen-Zuidoost) verlaten, om dan via de Europaweg bij oprit 39 (Westerbroek) de ringweg weer op te gaan.
Omrijden kan ook in deze richting via de noordelijke ringweg. Op die manier mijd je de zuidelijke ringweg helemaal. Dat kan handig zijn als het druk wordt op de route via de Europaweg.

A28

Ook op de A28 krijgen weggebruikers te maken met wegwerkzaamheden. Komend weekend is die weg helemaal dicht tussen afrit 39 (Groningen-Zuid) en het Julianaplein, in beide richtingen.
Maandag gaat de weg weer open, maar dan is tussen afrit 39 (Groningen-Zuid) en het Julianaplein maar één rijstrook open. In de andere richting zijn wel twee rijstroken open, maar gaat één van die rijstroken via de weg die normaal de af- en oprit vormt. Die afrit (Groningen-Zuid) komt daardoor de komende zeven weken te vervallen.
De af- en oprit Groningen-Zuid (richting Assen) verandert de komende weken in één van de rijstroken van de A28
De af- en oprit Groningen-Zuid (richting Assen) verandert de komende weken in één van de rijstroken van de A28 © Marten Nauta
Reden zijn werkzaamheden aan het viaduct over de Van Iddekingeweg. Dat wordt gerenoveerd, het beton wordt schoongemaakt en er komt een nieuwe beschermlaag op. Bovenop het viaduct wordt gewerkt aan nieuwe toe- en afritten, wordt asfalt verwijderd en zijn er betonwerkzaamheden.
'De weg wordt helemaal aangepast aan het nieuwe profiel dat de zuidelijke ringweg uiteindelijk krijgt', legt Bert Kramer uit. 'Zo komen er nieuwe lantaarnpalen, en bloembakken in de middenberm. De nieuwe uitstraling van de zuidelijke ringweg komt ook hier op de A28.'
Ringweg vanaf vrijdagavond deels dicht: 'Ja, dat wordt natuurlijk weer omrijden'