Peter de Grote Festival verandert naam in Aurora Festival: 'Oorlog was de druppel'

Het Haydn Jeugd Strijkorkest treedt ook op het Aurora Festival
Het Haydn Jeugd Strijkorkest treedt ook op het Aurora Festival © Aurora Festival
Het Peter de Grote Festival gaat voortaan door onder de naam Aurora Festival. De reden is dat het festival voor klassieke muziek niet langer geassocieerd wil worden met de oorlogszuchtige tsaar Peter I Aleksejevitsj Romanov, wiens bijnaam Peter de Grote is.
'Maar van cancelen is geen sprake', benadrukt zakelijk leider Harrie de Vries. 'We denken al langer na over een naamsverandering. De inval van Rusland in Oekraïne en de vergelijking die Poetin zelf maakte met Peter de Grote waren de druppel. Peter de Grote staat in een traditie van autoritaire leiders. Maar Russische muzikanten treden gewoon op en die zullen we blijven uitnodigen', haast De Vries zich te zeggen.

Samenwerking Sint-Petersburg naar achtergrond

Het Peter de Grote Festival ontstond in 1997, tijdens het Peter de Grote Jaar, uit een samenwerking met het conservatorium in Sint-Petersburg. Die samenwerking is in de loop der jaren echter naar de achtergrond geraakt, vertelt De Vries.
'De laatste vijf jaren denken we steeds vaker na over een naamsverandering. We kregen ook steeds vaker de vraag: waarom heten jullie eigenlijk zo? Daar hadden we dan geen goed antwoord op. Achteraf denk je: was dat wel handig, die naam?'

'Nieuw begin'

Peter de Grote was tsaar van Rusland van 1682 tot zijn dood in 1725. Hij voerde veel oorlogen, onder meer tegen Zweden, Perzië en het Ottomaanse Rijk, en hield naar verluidt niet van toneel of muziek, maar was een groot liefhebber van zeilen en schepen. Peter de Grote hield er mede daarom goede contacten op na met Holland. De enige vreemde taal die Peter sprak was Nederlands. In 1710 werd Nederlands zelfs de hoftaal aan het Russische hof.
De Vries: 'De naam is zo imagobepalend, dat we daar nu afstand van nemen. Maar we nemen tegelijkertijd dus ook afstand van de cancelcultuur; we laten de muziek voor zich spreken.' De nieuwe naam Aurora Festival is volgens de leiding van het festival zeer toepasselijk. Aurora betekent dageraad; een nieuw begin.

Jong talent

De 25ste editie van het festival vindt van 20 tot en met 30 juli plaats op diverse locaties in Groningen en Drenthe. Het vijfde lustrum van het festival wordt gevierd met een speciaal benefietconcert met muziek van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov, een zonsopkomstconcert in natuurgebied de Onlanden, festivalcafés en andere concerten en muziekstukken.
'Ook speciaal dit jaar is dat de musici die 's avonds optreden 's middags lesgeven aan jong talent. Sowieso krijgt jong talent ook de gelegenheid om zelf op te treden.'