'Succesvol ondernemer worden? Hou het simpel en specialiseer je'

Henk Jan Bijmolt
Henk Jan Bijmolt © RTV Noord
Drie weken duurt het. Dan ben je volledig afgekickt van Facebook, Insta, TikTok en andere social media. Heb je eindelijk tijd voor zaken waar je zelf wél beter van wordt. Een bedrijf beginnen bijvoorbeeld, stelt multi-ondernemer Henk Jan Bijmolt voor.
Je kostbare tijd besteden aan anderen op Snapchat, Instagram of TikTok, word je daar nou gelukkig van? Het lijkt allemaal wel geweldig, zo'n influencer die de hele dag zijn glamoreuze leven filmt of in een supersnelle (gehuurde) auto rondrijdt, maar het sprookje is natuurlijk niet wat het lijkt.

Schep ruimte in je hoofd

Wanneer je doel is er zelf wat van te maken, bijvoorbeeld door een bedrijf te starten, dan kun je maar beter stoppen met volgen – lees sponsoren – van anderen op social media. Weg met al die snap, tiktok en insta op je telefoon. Zo schep je ruimte in je hoofd om jouw eigen stappen te zetten.
Al na een paar weken zul je het niet meer missen. Walg ervan, al die influencers en andere social media-personalities die jouw kostbare tijd opsnoepen.
Schrijf al je ideee¨n op en na een tijdje weet je waar je voor wilt gaan
Henk Jan Bijmolt

Tijd voor eigen plannen

Mooi zo. Want stel dat het je is gelukt, wat levert het je op? Je zult in elk geval zeee¨n aan tijd over hebben voor je eigen plannen. Koop een mooi notitieboekje. Schrijf al je ideee¨n op en na een tijdje weet je waar je voor wilt gaan.
Heb je dat scherp, ga er dan ook voor. Het zal vast niet in één keer raak zijn. Je zult offers moeten brengen en tegenvallers moeten incasseren. Wil je dat niet, dan zijn je ambities kennelijk ook niet sterk genoeg. Easy choiches, hard life. Hard choiches, easy life is e´e´n van mijn favoriete quotes.
Probeer je schroom en angst van je af te gooien. Je zit inmiddels niet meer op social media, dus wat anderen ervan vinden zie je toch niet. De echte vrienden die je hebt, zullen je bovendien altijd steunen met je plannen.
Plannen maken, leren, doorzetten, succesjes vieren, vallen en opstaan. Niet direct opgeven bij de eerste paar tegenvallers, geef jezelf maar een jaar of twee tot drie.
Degene met het meeste succes is vaak niet de slimste, maar degene die het het langste volhoudt
Henk Jan Bijmolt

Neem de tijd voor waar je in gelooft

Wat je ook doet, neem de tijd voor dingen waar jij in gelooft. Schenk er aandacht aan en heb geduld. Draag uit waar je voor staat. Gebruik daarvoor LinkedIn, een blog, Instagram of Pinterest, want als je het zelf zakelijk benut mag het, omdat het dan een doel heeft. Je zult zo de mensen vinden die je helpen een fanbase te bouwen.
Blijf bij jezelf en focus op je eigen doelen. Zet je beste glimlach op en richt je niet geforceerd op het (grote) geld want dat zul je echt niet volhouden. Doorzettingsvermogen is cruciaal. Want degene met het meeste succes is vaak niet de slimste, maar degene die het het langst volhoudt.
Het werkt namelijk zo: Als je dingen doet die je leuk vindt, komt het geld vanzelf. Zeker als je blijft leren, je netwerk uitbreidt en de visie waar je voor staat uitdraagt.

Wordt specialist

Mijn advies is om in de startfase van je onderneming in één onderdeel heel goed te worden. Voeg later pas andere puzzelstukjes toe. Wordt bijvoorbeeld een specialist in alleen thuisopslag van energie, voeg later pas andere services toe.
Ik hoor veel jongeren zeggen dat ze het maximale uit het leven willen halen. Waardoor ze van alles beginnen zonder echt tot iets te komen. Met een burnout door de frustraties als eindstation.
Ik denk dat je meer haalt uit diepgang in één beperkt idee. Doe daar alle moeite voor. Bij ondernemen geldt namelijk vaak: minder is meer.

Iets simpels is genoeg

Laat je niet afleiden door anderen die zeggen dat iedereen al iets doet wat jij hebt bedacht of dat het al bestaat. Je hoeft geen uitvinding te doen. Je kunt ook een simpel iets toevoegen aan iets dat al bestaat. Vijf-kilozakken biologische koffie verkopen via het internet kan al voldoende onderscheidend zijn. Belangrijk is jouw drive om er een succes van te willen maken. Zet hem op. Falen bestaat niet.
Henk Jan Bijmolt is oprichter van online houthandel Gadero die hij onlangs verkocht. Hij ondersteunt beginnende ondernemers en is betrokken bij meerdere andere bedrijven.