Stadskanaal stampt containerdorp uit de grond voor opvang van Oekraïense vluchtelingen

Het containerdorp in Stadskanaal
Het containerdorp in Stadskanaal © Hielke Bosch/RTV1
De gemeente Stadskanaal heeft de afgelopen maanden samen met lokale aannemers een heus containerdorp uit de grond gestampt. Het mini-dorp, met in totaal 54 woonunits, is bedoeld als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Vlak naast de oude Philipsfabriek zijn de felblauw-oranje units geplaatst. Als de mensen uit Oekraïne volgende week uit hun raam kijken, zien ze de Knoalsters die met hun foto aan de zijkant van het Philips gebouw hangen.
Uitzicht vanuit de units op de Knoalsters
Uitzicht vanuit de units op de Knoalsters © Hielke Bosch/RTV1
Buiten dat doet de opvang aan de Kathodeweg sober aan. ‘Het is nog niet helemaal af’, legt kersverse wethouder Ingrid Sterenborg (ChristenUnie) uit. ‘Het gras is net ingezaaid en er zal op den duur in de gezamenlijke ruimtes nog extra meubilair komen.’ In de gangen van het complex hebben de vrijwilligers al wat schilderijen, gemaakt door leerlingen van lokale basisscholen, opgehangen om het wat aan te kleden. Buiten op het plein is er een voetbalkooi voor de kinderen.  

'Hoeven niet meer te leunen op tijdelijke opvang'

De units kunnen ruimte bieden aan zo’n 100 tot maximaal 140 bewoners, verdeeld over 54 units van zo’n 2,5 bij 6 meter. De opvang is bedoeld om de Oekraïense vluchtelingen voor een wat langere tijd op te kunnen vangen. Velen zitten nu nog in tijdelijke opvang zoals campings, hotels of bijvoorbeeld bij mensen thuis.
‘Door deze locatie hoeven we niet meer te leunen op tijdelijke opvang’, aldus Sterenborg.‘ Volgende week worden de eerste gezinnen hier opgevangen. Het zal dan gaan om zo’n twintig mensen. Het is daarna afwachten hoeveel mensen volgen. Maar we gaan er niet vanuit dat het hier helemaal vol zal zitten.’
Voorbeeld van een woonunit
Voorbeeld van een woonunit © Hielke Bosch/RTV1

Ter Apel

Het is niet voor het eerst dat Stadskanaal binnen korte tijd een opvang optuigt; eerder richtte de gemeente binnen 24 uur een noodopvang voor de vluchtelingen in aan de Manegelaan. Deze bleek later toch niet nodig en werd uiteindelijk gebruikt om asielzoekers uit Ter Apel in op te vangen.
‘Dat is hier niet de bedoeling’, benadrukt de wethouder. ‘Deze opvang is voor nu uitsluitend bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.’
De woonunits vanaf het binnenplein
De woonunits vanaf het binnenplein © Hielke Bosch/RTV1

Voor hoelang?

Hoelang het containerdorp aan de Kathodeweg gebruikt zal worden is nog onduidelijk. Sterenborg: ‘In eerste instantie voor een jaar, met uitloop naar twee jaar, maar dat is slechts een indicatie. We weten natuurlijk niet hoe lang de oorlog in Oekraïne nog zal duren. We zullen de mensen hier zo goed mogelijk opvangen, zodat ze hopelijk op den duur veilig terug kunnen naar hun thuisland.’