Wegen, begraafplaatsen en opknappen van scholen: Oldambt trekt de portemonnee

Het gemeentehuis van Oldambt
Het gemeentehuis van Oldambt © Marco Grimmon/RTV Noord
De gemeente Oldambt staat er in financieel opzicht beter voor dan in de afgelopen jaren en dat laat de politiek zich geen twee keer zeggen. Partijen grijpen de gunstige situatie aan om tonnen te investeren.
Dat geld wordt onder andere gebruikt voor het opknappen van meerdere wegen in de gemeente. Albert Kuiper van Gemeentebelangen: ‘Als je kijkt naar de staat van bepaalde wegen, waaronder ook voet- en fietspaden, dan is het wat ons betreft hoog tijd om prioriteit te geven aan de reconstructie hiervan. Daar horen stevige investeringen bij.’

Extra geld

Oldambt schrijft over het jaar 2021 zwarte cijfers. Sterker nog, door enkele eenmalige meevallers komt de gemeente uit op een plus van ongeveer 14 miljoen euro. Na heel veel plussen en minnen, is het de bedoeling om 3 miljoen euro in de algemene reserve te stoppen.
Daar ruiken in elk geval het CDA en de ChristenUnie mogelijkheden. Zij stellen voor om van die drie miljoen euro eenmalig 500.000 euro in een pot voor investeringen te stoppen. Omdat een meerderheid van de politiek daar wel oren naar heeft, wordt dat plan uitgevoerd.
Het geld is onder andere bedoeld voor het opknappen van meerdere wegen in de gemeente. Die verkeren, mede door de droogte van enkele jaren geleden, in slechte staat. Maar er zijn nog 221 andere opties waar het geld aan uitgegeven kan worden. Van de bestrijding van de Japanse duizendknoop tot het opknappen van sporthallen en van werkzaamheden bij scholen tot mogelijk een nieuwe hoogwerker voor de buitendienst.
Waar het geld uiteindelijk precies naartoe gaat, is nu nog niet te zeggen. Maar geld is er in elk geval.

Begraafplaatsen en bebording

Dat zijn dus de plannen van de politieke partijen, maar het college van burgemeester en wethouders komt zelf ook met een aantal voorstellen. Voor de investeringen die zij willen doen is al dekking gevonden. Daarvoor wordt die 500.000 euro extra dus niet gebruikt.
Het college wil onder andere de toegankelijkheid van begraafplaatsen verbeteren. De looppaden op meerdere begraafplaatsen zijn te nat en daardoor amper toegankelijk voor mindervaliden. Ook verkeersborden en bewegwijzering langs autowegen hebben een kwaliteitsinjectie nodig.
Er wordt ook structureel 150.000 euro uitgetrokken voor Werk-Leer-Woontrajecten. Jongeren tot 27 jaar kunnen gebruikmaken van zo’n traject. Dat is er bijvoorbeeld op gericht dat jongeren die beschermd wonen sneller weer op eigen benen kunnen staan. Het traject moet ook voorkomen dat zij thuis- of dakloos worden.
Het college is zich ook bewust van de slechte staat van meerdere wegen. Zij maakt daar in elk geval 40.000 euro voor vrij.

Waarom bezuinigen?

Het klinkt misschien een beetje gek, al die investeringen terwijl Oldambt tegelijkertijd te maken heeft met bezuinigingen. Dat is een erfenis uit de afgelopen jaren, waarin Oldambt vooral te maken had met rode cijfers.
Zo wordt er op de voetbalclubs bijvoorbeeld al meer dan een ton bespaard, wat betekent dat zij vanaf komend jaar zelf verantwoordelijk zijn voor het veldonderhoud. Ook leeft de gedachte bij het college om zwembad De Hardenberg in Finsterwolde te verkopen. Dat zou jaarlijks 500.000 euro schelen. Die kogel is nog niet door de kerk, daarover moeten de politieke partijen nog hun zegje doen.

Investeren en bezuinigen

Maar hoe zit dat, investeren en tegelijkertijd bezuinigen? Wethouder Ger Klein: ‘Dit blijft een ingewikkelde discussie. Wij houden de komende jaren gelukkig geld over, iets dat wij niet hadden verwacht. Dus er is ruimte voor de nodige investeringen. Dat is fijn. Maar het is niet zo dat ik een paar miljoen euro in de la heb liggen om zo even uit te geven.’
Klein legt uit: ‘Wat voor een gezin geldt, geldt ook voor ons. Ook wij hebben hogere energielasten. En er komt bijvoorbeeld een cao-verhoging die enorm in de papieren loopt. Alles wordt stukken duurder. Het lijkt alsof wij miljoenen overhouden, maar voordat je het weet is het verdampt. Het is tijdelijke rijkdom. In 2026 krijgen wij bijvoorbeeld miljoenen euro’s minder van het Rijk, dat is nu al bekend. Dan is het maar de vraag of wij nog steeds zwarte cijfers schrijven.’
Het is volgens de gemeente daarom nog steeds nodig om bezuinigingen, die in 2019 zijn aangekondigd, uit te voeren. En dus ondertussen waar mogelijk de nodige investeringen te doen.