Statushouders mogen werken bij het UMCG: 'Een win-winsituatie'

Het UMCG
Het UMCG © ANP
Vluchtelingen met een verblijfsvergunning en een zorgdiploma op zak kunnen aan de slag als zorgassistent bij het UMCG in Stad. Volgens Arthur Wijsmuller, chirurg en initiatiefnemer van het plan, leren deze statushouders hiermee ook sneller Nederlands omdat ze werk hebben. Ze moeten wel eerst een bepaald taalniveau hebben behaald om aan de slag te gaan in het ziekenhuis.
'We vinden het belangrijk dat we mensen kunnen blijven behandelen', zegt Wijsmuller over zijn plan. Tijdens de coronaperiode kon dat niet, vanwege een tekort aan verpleegkundigen. 'Er waren geen plekken voor mensen om uit te slapen na een operatie, bijvoorbeeld.'

Sneller opleiden

Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en over de juiste papieren beschikken, kunnen dat probleem straks oplossen. Het is volgens Wijsmuller een win-winsituatie: de statushouder profiteert en het ziekenhuis ook. Normaal kost een traject om als medewerker in de zorg aan de slag te kunnen gaan veel tijd.
'Het mes kan aan twee kanten snijden. Als we die mensen die medische kennis hebben in een sneller traject kunnen opleiden, of de Nederlandse taal laten leren, hebben zij en hun families daar niet alleen wat aan maar wij, medisch specialisten ook.'

Selectief aannamebeleid?

Het UMCG hanteert momenteel een selectief aannamebeleid. Dit betekent dat sommige vacatures in het UMCG niet of niet gelijk worden ingevuld. Dit gaat nadrukkelijk niet over kritische functies in de zorg, maar bijvoorbeeld over staffuncties, zegt woordvoerder Joost Wessels van het UMCG.

Meer dan twintig kandidaten

Er zijn tot dusver gesprekken gevoerd met 22 kandidaten met een achtergrond als verpleegkundige. Er volgen nog vijf gesprekken met mensen met een operatie-achtergrond. Ongeveer zeventien statushouders komen in aanmerking om aan de slag te gaan. 'Het is nog in een heel pril stadium.' Volgens woordvoerder Wessels kan een aantal van deze mensen op zijn vroegst in 2023 aan het werk in een ‘ondersteunende rol’.
Voor de financiering van het project wordt met meerdere partijen samengewerkt.