Tbs met dwangverpleging voor Stadjer (21) die Damian Eggens doodstak met zwaard

De woning van de verdachte aan de Damsport werd door de politie afgezet
De woning van de verdachte aan de Damsport werd door de politie afgezet © RTV Noord\Steven Radersma
De 21-jarige Daoud H. uit Groningen is voor doodslag op Damian Eggens veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. H. stak Eggens op 20 november in een woning aan de Damsport dood met een Japans zwaard.
Volgens de rechter handelde de man in een opwelling. H. verkeerde in een psychotische toestand en was paranoïde. De daad kan hem volgens de rechter niet worden aangerekend.

Waanbeelden en wantrouwen

Eggens was die avond op bezoek bij H., waar hij al langere tijd mee bevriend was. Een week voor het incident schafte H. een zwaard aan, omdat hij dacht dat hij in zijn woning werd begluurd door een groep mensen. Dit is een waanbeeld dat voortkomt uit een paranoïde persoonlijkheidsstoornis.
Hetzelfde wantrouwen speelde ook die avond op, tijdens het bezoek van zijn vriend. H. raakte er meer en meer van overtuigd dat Damian een connectie had met dat groepje dat hem zo lastigviel. Hij dacht dat te zien aan de filmpjes die Damian hem liet zien en de muziek die hij kreeg te horen.
De politie vindt een steekwapen in de omgeving van de woning
De politie vindt een steekwapen in de omgeving van de woning © Martin Nuver/112 Groningen

'Uit zijn lijden verlossen'

H. vroeg Damian de muziek zachter te zetten. Dit zou zijn vriend hebben geweigerd. Daarop haalde H. zijn zwaard, bood Damian zijn excuses aan en stak meerdere keren op hem in. Daarna liep hij naar buiten. Vervolgens keerde hij terug om Damian 'uit zijn lijden te verlossen', zei hij eerder tegen de rechter.
Een buurtgenoot belde de politie. Hulpverleners probeerden de zwaargewonde Damian nog te reanimeren, maar hij overleed alsnog.

Rechter: 'Dit is onverteerbaar'

De rechter volgt de conclusie van het Pieter Baan Centrum, dat er sprake is van schizofrenie. H. reageerde uit zo’n angstige toestand, dat hij maar één ding dacht te kunnen doen: zijn vijand uitschakelen. H. heeft geen ziektebesef en zonder een langdurige gedwongen verpleging in een tbs-kliniek is de kans op herhaling groot.
De nabestaanden moeten volgens de rechter verder leven met het gegeven dat Damian op een gruwelijke wijze om het leven is gebracht. ‘Nota bene door iemand waarvan zij dachten dat die een vriend van Damian was. Dit is voor hen onverteerbaar’. H. moet deze nabestaanden een smartenbedrag van 30.000 euro betalen.