Brandweer gehinderd door open brug op weg naar schuurbrand Nieuwe Pekela (update)

De brandweer staat te wachten voor de brug
De brandweer staat te wachten voor de brug © Johan Oord
De brandweer van Veendam kwam woensdag bij het rijden naar een brand in Nieuwe Pekela een onverwacht obstakel tegen: een brug die omhoog stond. Het minutenlange oponthoud had volgens de brandweer geen gevolgen.
Woensdagmiddag brak brand uit in een landbouwschuur aan de Ommelanderweg in Nieuwe Pekela. De schuur brandde volledig af. Maar voordat de brandweer uit Veendam kon ingrijpen moesten er nog wel een aantal kilometers worden overbrugd. Ook letterlijk, over de Geert Veenhuizenbrug over het A. G. Wildervanckkanaal in Veendam.

'Vervelend oponthoud'

Ondanks zwaailicht en sirene hield de bediening van de brug geen rekening met het langsrijden van de brandweer. De brug ging omhoog op het moment dat de eerste brandweerauto's daar arriveerden. Daarna passeerden twee recreatievaartuigen. Volgens een woordvoerder van de brandweer hebben de brandweerlieden het oponthoud als vervelend ervaren.

Verloren tijd geen invloed

De brandweer zou normaal bij elke brand waarbij bruggen over moeten worden gestoken, een signaal van de meldkamer via een zogeheten pager naar de centrale bedienpost van de provincie sturen. 'Blijkbaar is dat niet goed doorgekomen of niet goed geïnterpreteerd', aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat de minuten, minder dan vijf, die verloren gingen door het wachten, geen invloed hebben gehad op het blussen van de schuurbrand.

Geen signaal binnengekomen

Navraag bij de provincie, die de Geert Veenhuizenbrug op afstand bedient, leert dat er geen signaal was binnengekomen dat er brandweerauto's over de brug moesten. Een woordvoerder zegt dat de provincie met de brugbediening altijd rekening houdt met de inzet van hulpdiensten. Er is dan ook een protocol bij de ambulancedienst dat er voor zorgt dat de centrale bedienpost wordt gewaarschuwd.
In het geval van de brand afgelopen woensdag was het zonder waarschuwing vooraf te laat om de aanvarende boten te laten stoppen en de brug snel naar beneden te laten. Volgens de provinciale woordvoerder ontbreekt dat vaste protocol bij de brandweer. Alleen de brandweer in Lauwersoog zou dat hebben, op eigen initiatief.

Onderzoek

De brandweer laat weten nog met onderzoek bezig te zijn hoe het in dit geval mis heeft kunnen lopen. Er is nu wel intern een afspraak gemaakt dat elk korps dat wordt ingezet, zelf de centrale bedienpost van de provincie belt.

Toch protocol voor hele brandweer

Inmiddels is het onderzoek klaar. De brandweer concludeert daarin dat de brandweer van Veendam inderdaad geen signaal naar de bedienpost van de provincie heeft gestuurd. Volgens de Veiligheidsregio Groningen is het zo dat er wél een protocol is waar de hele brandweer zich aan houdt. Dat protocol geldt bij elke opschaling van de brandweerinzet en dan is er een automatische alarmering. Bij de schuurbrand was geen sprake van opschaling omdat de brandweer van Pekela al aanwezig was met twee blusgroepen en kwam er dus geen signaal vanuit Veendam, aldus de veiligheidsregio.
Dit bericht is aangevuld met de uitkomst van het onderzoek door de brandweer