Voltallige Tweede Kamer wil verhuizing overlaadstation uit Roodeschool

Het aardgascondensaat overlaadstation in Roodeschool
Het aardgascondensaat overlaadstation in Roodeschool © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De Tweede Kamer wil dat het overlaadstation voor aardgascondensaat vertrekt uit Roodeschool. Alle partijen steunen de motie van de Groningse Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA). Daarmee is de verhuizing een stap dichterbij.
Het kabinet moet nu 'alle noodzakelijke stappen zetten' om het overslagstation te verplaatsen. Na de zomervakantie wil de Kamer weten hoe het ervoor staat en wat de financiële gevolgen zijn.

Onwenselijk in het dorp

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw liet eerder al weten dat het overslagstation wat hem betreft weggaat uit het dorp. Op het station wordt aardgascondensaat, een restproduct van gaswinning, overgepompt op treinwagons. Het is een gevaarlijke stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Op enkele tientallen meters staan huizen.
Het Staatstoezicht op de Mijnen concludeerde eerder al in een ongevraagd rapport dat de locatie niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. De toezichthouder adviseert om de locatie te verplaatsen. De gemeente, provincie en inwoners van het dorp willen dit al jaren, maar daarvoor was tot nu toe te weinig geld.

Nog niet definitief

Met de druk vanuit de Tweede Kamer is het nog niet zeker dat het station verplaatst wordt. Eigenaar Noordgastransport moet uiteindelijk de knoop doorhakken. De directie heeft aangegeven open te staan voor een verhuizing.