OM eist jaar cel voor stalkende en agressieve Stadjer

Achtervolging, foto ter illustratie
Achtervolging, foto ter illustratie © Flickr/Patrik Nygren (Creative Commons)
‘Het was pure liefdesverdriet, de grond sloeg onder mijn voeten vandaan, toen zij het uitmaakte’, zei een 33-jarige Stadjer over de strafbare feiten waarvoor hij voor de rechtbank in de stad Groningen verscheen.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste voor belaging, bedreiging, mishandeling, gevaarlijk rijgedrag en het overtreden van een contactverbod een celstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Een stokongelukkige relatie

De relatie van de man verliep vorige zomer 'stokongelukkig'. De man viel terug in drugsgebruik en zijn vriendin trok in september definitief de stekker uit de relatie.
Ze kreeg vervolgens een stroom aan berichten, waarvan een deel dreigend. De man zocht haar voortdurend op of stond in de tuin van hun toenmalige woning in Veendam. Na meerdere meldingen bij de politie kreeg de man een locatie- en contactverbod opgelegd. Die lapte hij in december aan zijn laars.

Opgewacht door agenten

De vrouw waarschuwde in december de politie, omdat zij bezoek van haar ex verwachtte. De agenten stonden klaar toen de man aan wilde bellen. Die stapte weer in zijn auto en reed op hoge snelheid weg.
Achtervolgd door politieauto’s reed de man met 160 kilometer per uur door de bebouwde kom van Veendam en Muntendam. Hij werd uiteindelijk klemgereden door twee politiewagens.

Dot gas

Een agent stapte op de auto van de Stadjer af, die op dat moment een dot gas gaf. Zijn auto raakte de benen van de agent. De man werd aangehouden, maar mocht kort daarop op voorwaarden weer vrij. De man zit sinds 14 januari opnieuw vast, nadat hij opnieuw het contactverbod overtrad.
Een psycholoog kon geen advies geven over de psychische gesteldheid van de man, omdat die niet mee wilde werken.
De officier van justitie eiste ook een drugsverbod en een rijontzegging van acht maanden. De Stadjer wilde overal wel aan meewerken, zei hij op zitting. Zijn advocaat vroeg vrijspraak voor de mishandeling van de agent. ‘Hij heeft de agent vanaf die positie nooit kunnen zien’, zei de raadsvrouw.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.