Jonge zeilers in problemen bij Schiermonnikoog

SCHIERMONNIKOOG - De reddingsboot Edzard Jacob van Schiermonnikoog is donderdag uitgerukt om acht jonge zeilers uit de problemen te helpen. De vuurtorenwachter van de Kustwacht van Schiermonnikoog zag hoe de twee zeilbootjes probeerden het Plaatgat, ten westen van het eiland, binnen te varen.
Daar liepen de bootjes vast in de gronden. De zeekaarten, die de jonge zeilers bij zich hadden, waren verouderd en dateerden uit 2007. Jaarlijks worden nieuwe zeekaarten gepubliceerd, juist omdat de zeebodem sterk aan verandering onderhevig is. Een vaargeul kan binnen een jaar tijd gemakkelijk dichtslibben of verschuiven.
De jachten waren niet uitgerust met een marifoon of andere deugdelijke communicatiemiddelen. Ook droegen de opvarenden geen zwemvesten. Een bemanningslid van de Edzard Jacob werd overgezet om de zeilers weer naar dieper vaarwater te loodsen. Hij maakte de jonge zeilers er op attent dat het niet dragen van een zwemvest op volle zee bijzonder risicovol is. De twee bootjes zetten uiteindelijk op eigen kracht koers naar Lauwersoog.