Waterbei komt als vervanger van Pura Vida naar Blauwestad

Theater Tol uit Antwerpen met de acrobatische voorstelling 'Fietsen naar de hemel'
Theater Tol uit Antwerpen met de acrobatische voorstelling 'Fietsen naar de hemel' © Theater To /Facebook
Festival Waterbei houdt dit jaar een voorstelling in Blauwestad. Eind augustus komt een Vlaams theatergezelschap naar de randen van het Oldambtmeer voor een optreden 'op grote hoogte'.
Het is de vervanger voor Pura Vida, dat om financiële redenen definitief niet meer doorgaat.

'De brug over'

Waterbei is een straattheaterfestival in het centrum Winschoten. Er komen muzikanten, acrobaten en theatergezelschappen voor optredens in de buitenlucht. Ook dit jaar wordt het weer gehouden in het centrum van de stad.
'Toen ik hoorde dat Pura Vida niet doorging, kon ik dat niet begrijpen', zegt bestuurslid Reinder Klein. 'Ik dacht: dit komt niet goed. Dat moet je de bevolking van Blauwestad niet aan doen.'
Klein ging met de mede-bestuursleden om tafel en kwamen op het idee om letterlijk en figuurlijk 'de brug over te gaan'. Daarmee doelt de organisatie op de Pieter Smitbrug, die Winschoten met Blauwestad verbindt.

25 meter hoogte

Op zaterdagavond 27 augustus houdt Waterbei de laatste voorstelling dan ook langs het Oldambtmeer. Theater Tol uit Antwerpen sluit het bal af met de acrobatische voorstelling 'Fietsen naar de hemel' op 25 meter hoogte. 'Hun collega's staan diezelfde avond in Mexico, dus ze zijn wereldwijd gerenommeerd', zegt Klein.
Pura Vida kostte 300.000 euro om te organiseren. Dat werd betaald door de provincie Groningen, de gemeente Oldambt en ondernemers. 'Dat werd een te hoge kostenpost voor een eendaags evenement', zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken.
Wethouder Gert Engelkens van Oldambt is blij dat er toch een voorstelling naar Blauwestad komt. 'Zeker als je hoort wat hier naartoe komt. Het kan heel aantrekkelijk zijn voor onze inwoners en mensen van verder weg.'

Vuurwerk

Het optreden van het Vlaamse theatergezelschap is gratis bij te wonen. Aan het einde is er een vuurwerkshow. De voorstelling van Waterbei moet de start zijn van een reeks nieuwe evenementen in Blauwestad.