Thomas (27) uit Leek staat terecht voor moord op Amerikaanse: 'Hij werd obsessief'

De sporen van de molotovcocktail bij het raam zijn nog zichtbaar
De sporen van de molotovcocktail bij het raam zijn nog zichtbaar © ANP
De 27-jarige Thomas uit Leek staat deze week in een pro-formazitting voor het eerst voor de rechter wegens de moord op de Amerikaanse studente Mieke Oort (21), afgelopen maart in Leeuwarden. 'Hij had zelfs een gps-tracker op haar fiets gezet.'
Dat zegt Danique, de zus van de vermoorde Mieke, tegen RTL Nieuws.

Ontmoeting op Tinder

Mieke en Danique, zussen met een Nederlandse vader, groeiden op in Boston. Om een band met het land van haar vader te krijgen, ging Mieke leisure & events management studeren in Leeuwarden.
Eind 2021 ontmoette ze op Tinder de 27-jarige Thomas uit Leek. 'In het begin was ze enthousiast, maar al vrij snel maakte ze duidelijk dat het puur vriendschappelijk was van haar kant', zegt Danique.
Desondanks bleef hij haar bellen en sms'en. Hij reed soms zelfs voor haar huis langs
Danique, zus van de vermoorde Mieke, over verdachte Thomas uit Leek
Volgens haar werd de Leekster daarop al vrij snel obsessief. Zo brak hij bij Mieke in toen ze niet thuis was en stal hij van alles uit haar kamer. Die gestolen spullen gebruikte hij als excuus om haar weer te zien.

Gps-tracker

'Maar dat wilde ze niet. Desondanks bleef hij haar bellen en sms'en. Hij reed soms zelfs voor haar huis langs. Ik maakte me zorgen en zei dat ze de politie moest bellen. Hij had zelfs een gps-tracker op haar fiets gezet', vertelt Danique tegen RTL.
De zogenoemde Tindermoord, die plaatsvond in de nacht van 5 op 6 maart, had plaats nadat Mieke een feestje had gehad met huisgenoten. De Leekster zou langs het huis zijn gefietst en later zijn teruggekomen met een molotovcocktail en een mes.

Molotovcocktail

Hij zou de molotovcocktail vervolgens tegen de zijkant van het huis hebben gegooid en hebben gevochten met de huisgenoten van Mieke. Daarbij raakte één huisgenoot zwaargewond en één lichtgewond. 'Daarna heeft hij Mieke vermoord', zegt Danique.
Aanstaande dinsdag is de eerste pro-formazitting. R. wordt verdacht van moord met voorbedachte rade, poging tot moord, poging tot zware mishandeling, brandstichting en vernieling.
'We hebben gerechtigheid nodig', vindt Danique.