Kansloos FC Groningen hard onderuit tegen Hannover 96

FC Groningen tegen Hannover 96 in het Eilenriedestadion
FC Groningen tegen Hannover 96 in het Eilenriedestadion © Stefan Bleeker/RTV Noord
FC Groningen heeft zaterdagmiddag kansloos met 3-0 verloren van Hannover 96. De ploeg van Frank Wormuth creëerde weinig en had het erg lastig tegen de fysiek sterke Duitse ploeg.
Voor FC Groningen was de wedstrijd tegen de 2. Bundesliga-club het slotstuk van het trainingskamp in Barsinghausen. De Duitsers beginnen volgende week al aan de competitie, terwijl de ploeg van Frank Wormuth nog zo'n drie weken voorbereiding voor de boeg heeft.

Contouren van basisploeg

De contouren van de basisploeg werden echter al wel zichtbaar bij FC Groningen. Zo waren er in de eerste helft basisplaatsen voor nieuwelingen Michael Verrips (Peter Leeuwenburgh was geblesseerd), Joey Pelupessy, die eveneens aanvoerder was, en Liam van Gelderen.
Tomas Suslov moest in de eerste helft genoegen nemen met een plek op de bank. Nordin Musampa raakte donderdag geblesseerd op de training en zat niet bij de selectie. Het is de vraag hoelang de verdediger eruit ligt, maar hij heeft ogenschijnlijk een zware blessure aan de knie en enkel opgelopen. Een MRI-scan moet maandag uitsluitsel geven.
'Nederlaag is niet belangrijk, het gaat om de prestatie'

Weinig kansen

FC Groningen begon alleraardigst in het Eilenriedestadion, zonder echt kansen te creëren. De eerste kans van Hannover, na zo'n acht minuten, was wel direct raak. Na een prachtige aanval, waar de Duitsers dwars door de Groningse defensie sneden, kon Verrips eerst nog knap redden op een poging van Max Besuschkow, maar in de rebound was de doelman kansloos.
Na de openingstreffer begon Hannover beter te voetballen en lukte het FC Groningen nog maar sporadisch om de aanvallers te bereiken. Vooral Cyril Ngonge speelde een heel ongelukkige wedstrijd; werkelijk niks lukte. Paulos Abraham kwam nog wel een paar keer langs zijn tegenstander, maar het lukte de Zweedse aanvaller dan niet om er een vervolg aan te geven.
De Duitsers creëerden de eerste helft ook niet veel kansen, maar waren wel duidelijk de betere ploeg. Na een half uur kreeg Sebastian Kerk de bal op een presenteerblaadje aangereikt na een veel te korte terugspeelbal van Pelupessy. De middenvelder van Hannover schoot de bal via de lat over. FC Groningen kwam in de eerste helft tot geen enkele uitgespeelde kans.

Genadeslag in tweede helft

In de tweede helft stuurde Wormuth een compleet ander elftal het veld in, met de twintigjarige Emmanuel Matuta als aanvoerder. Ook in de tweede helft lukte het FC Groningen niet om tot kansen te komen en bleef Hannover de betere ploeg, zonder tot echt grote kansen te komen.
Na een dik uur spelen werd de score toch verdubbeld door de Duitsers na wederom een goal van Besuschkow. Even later werd het zelfs 3-0 voor Hannover na een prachtig schot, vol op de slof genomen, door Hendrik Weydandt.
Woensdag speelt FC Groningen de volgende oefenwedstrijd van de voorbereiding. Dan is VV Veelerveen de tegenstander.
'Die aanvoerdersband is toch wel iets speciaals'
Opstelling eerste helft: Verrips, Van Gelderen, Te Wierik, Sverko, Kasanwirjo, Pelupessy, Duarte (30' Van Kaam), Ngonge, Irandust, Abraham, Strand Larsen.
Opstelling tweede helft: De Boer, Dankerlui, Dammers, Balker (75, Joosten), Kalley, Van Kaam (60' Valente), Matuta, Suslov, Lundqvist, Oratmangoen, De Leeuw.
Gele kaarten: Stolze (Hannover 96) Strand Larsen, Kasanwirjo, Van Gelderen, Kalley (FC Groningen)
Toeschouwers: 2200
Programma voorbereiding FC Groningen 2022/2023

25 juni: SC Loppersum - FC Groningen: 0-5

Doelpunten FC Groningen: Cyril Ngonge, Ramon Pascal Lundqvist, Michael de Leeuw en Romano Postema (2x).

2 juli: FC Groningen - PAOK Saloniki (GRI): 2-1

Doelpunten FC Groningen: Daleho Irandust en Michael de Leeuw.

9 juli: Hannover 96 – FC Groningen: 3-0

13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen (in Veelerveen, 19.00 uur)

16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen (in Osnabrück, 14.00 uur)

17 juli: FC Emmen – FC Groningen (in Rolde, 14.00 uur)

27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen (terrein HFC'15, Hoogkerk, 18.00 uur)

30 juli: FC Groningen – Osasuna (Euroborg, 16.00 uur)