In Groningen verloopt ING-protest Extinction Rebellion gemoedelijk

Het protest voor de ING aan het Hereplein in Stad
Het protest voor de ING aan het Hereplein in Stad © Patrick Wind/112Groningen
De protestactie van klimaatactivisten van Extinction Rebellion bij filialen van ING verloopt volgens een woordvoerder van de bank 'gemoedelijk'. Ook bij het filiaal van de bank aan het Hereplein in Stad viel nauwelijks een wanklank.
'Dat hopen we zo te houden', aldus de zegsman.
Extinction Rebellion zegt actie te voeren uit protest tegen de financiering van de fossiele industrie door de bank. Ze zijn in meerdere steden vestigingen van de bank binnengegaan. Volgens de zegsman van ING gaat het om gemiddeld zes activisten per filiaal. Ze zijn volgens de bank bij ongeveer veertien locaties, waaronder dus in Stad.

'Geen bezetting'

ING laat weten dat er wat de bank betreft geen sprake is van een bezetting van de kantoren door de demonstranten, want de werkzaamheden gaan gewoon door.
Extinction Rebellion had al aangekondigd dat klanten en medewerkers van de bank niet belemmerd zouden worden door de 'rebellen', zoals de groep de activisten noemt.

In de lobby van de bank

De demonstranten aan het Hereplein in Stad protesteerden aanvankelijk in de lobby van de bank. Om 14:45 uur werden ze gesommeerd te vertrekken, waarna buiten verder werd gedemonstreerd.
Elders in het land werden tien demonstranten gearresteerd. Zover kwam het in Groningen niet.