Schietpartij Groninger binnenstad blijkt op video vastgelegd

De politie heeft de plaats van de schietpartij afgezet
De politie heeft de plaats van de schietpartij afgezet © ProNews
Op sociale media, van Twitter tot Dumpert, doet de video intussen de ronde: de aanloop van dik veertig seconden naar de schietpartij in de Haddingestraat in de stad Groningen, waarbij zaterdagavond twee gewonden viel en één persoon overleed.
De video, gefilmd vanuit een bovenwoning, laat aan de verbeelding niets te wensen over. Het toont hoe een man met een zwarte muts, een zwarte jas, een spijkerbroek en zwarte gympen, op de Haddingestraat wordt belaagd en achterna wordt gezeten door een groepje mensen.
De Haddingestraat was zaterdagavond afgesloten vanwege politieonderzoek
De Haddingestraat was zaterdagavond afgesloten vanwege politieonderzoek © Ruben Huisman/Persbureau Meter

Geschreeuwd en gescholden

Er wordt geschreeuwd en gescholden. Er wordt geduwd en getrokken. Het zijn voornamelijk mannen, van wie sommigen met een flesje of glas bier in de hand, maar ook enkele vrouwen. Sommigen van de groep proberen duidelijk de confrontatie met de man in het zwart te zoeken, anderen lijken juist de heethoofden bij hem weg te willen houden. Daarin slagen ze maar half.
De man in het zwart probeert zich weliswaar aan het geduw van zijn belagers te onttrekken, maar hij onderneemt geen poging om zich razendsnel uit de voeten te maken. Daardoor blijft een confrontatie in de lucht hangen. Er klinkt glasgerinkel. Kennelijk worden er bierflesjes naar de man gegooid.

Vanachter een zwarte bestelbus schiet de verdachte

Vanachter een groene container zoekt de man in het zwart zelf nog even de confrontatie, en roep wat naar zijn belagers. 'Oprotten!', krijgt hij naar zijn hoofd geslingerd. Dan lijkt hij vanonder zijn jas een wapen te trekken, passeert zijn belagers en loopt hij op een drafje naar een zwarte bestelbus die aan de Haddingestraat staat geparkeerd.
Als de groep hem daar weer is genaderd, springt hij vanachter de bestelbus te voorschijn en begint te schieten. Eén van de belagers stort na het eerste schot ter aarde, een ander wordt kennelijk in zijn arm geraakt en probeert, net als een aantal anderen, naarstig een veilig heenkomen te zoeken. In totaal klinken vijf schoten.
Aan het eind van het filmpje, dat op Dumpert viraal gaat, rent de verdachte weg in de richting van de Vismarkt. Dan stopt de video.
Link verwijderd
Na het bekend worden van het overlijden van één van de slachtoffers, is de link in dit artikel naar de video van de schietpartij verwijderd. We hebben dit gedaan uit piëteit met de familie en vrienden van het slachtoffer.

Eén dode, twee gewonden, verdachte gearresteerd

De politie liet later weten dat er drie gewonden zijn gevallen, van wie er één in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek.
De verdachte kon niet lang na de schietpartij worden aangehouden. 'Die is overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek en verhoor, en zit in beperkingen', aldus de politie.
Eén dode en twee gewonden bij schietpartij in Stad