Zuidelijke ringweg in beide richtingen deels dicht (update)

Werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in de stad Groningen
Werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in de stad Groningen © ANP
De zuidelijke ringweg in Stad is vanaf maandagochtend 06.00 uur in beide richtingen dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg. Afgelopen weekend was de weg ook al deels afgesloten, toen alleen in de richting van de Europaweg.
De afsluiting is nodig vanwege werkzaamheden aan de weg. 'Het dek van een van de viaducten hier moet helemaal gereconstrueerd worden. Bovendien wordt er een nieuwe afrit aangelegd', zegt Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort.

Omrijden

Automobilisten moeten daarom omrijden. Dat kan via de noordelijke ringweg, wat tien tot vijftien minuten extra kost. Een kortere omrijdroute is er ook: als je afrit 39 (vanuit oost-Groningen) of 38 (vanaf het Julianaplein) pakt, kun je via de Europaweg verder reizen.
'Die route raden we echter niet aan, omdat er bij de op- en afrit van de zuidelijke ringweg maar één rijstrook beschikbaar is', legt Bert Kramer uit. Hij waarschuwt voor lange wachttijden en files als te veel mensen van deze weg gebruikmaken.
De ringweg is zeven weken dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg
De ringweg is zeven weken dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg © RTV Noord

A28 weer open

De A28 tussen de afrit Groningen-Zuid en het Julianaplein is weer open. Afgelopen weekend was die weg op deze route dicht. De komende zeven weken is ook hier de verkeerssituatie anders dan normaal: richting het Julianaplein is maar één rijstrook open. Automobilisten wordt aangeraden hier rekening mee te houden: als het druk wordt kan de situatie vertraging opleveren.
Vanaf het Julianaplein zijn wel twee rijstroken open, maar loopt één rijstrook via de af- en oprit bij de Van Ketwich Verschuurlaan. Daardoor is de af- en oprit Groningen-Zuid de komende weken in beide richtingen buiten gebruik. Ook kan lokaal verkeer niet onder het viaduct doorrijden.
De maatregelen zijn nodig omdat de komende weken wordt gewerkt aan het viaduct over de Van Iddekingeweg. Die krijgt onder andere nieuwe lantaarnpalen, en de middenberm bestaat daar straks uit plantenbakken, net als op de zuidelijke ringweg.

Gevaarlijke situaties

Wegwerkers werden tijdens de afsluiting van afgelopen weekend geconfronteerd met gevaarlijke taferelen, zegt Kramer.
'We merken dat het steeds lastiger wordt om personeel te krijgen, zo was het bijvoorbeeld heel moeilijk om voldoende verkeersregelaars te krijgen. De wegen waren afgesloten, maar dan zijn er toch mensen die de hekken aan de kant zetten. Doe dat niet, dat is gevaarlijk! De mensen die daar aan het werk zijn verwachten er natuurlijk totaal geen auto's. En je weet hoe het werkt: als er één doorheen gaat, rijdt de rest er achteraan. Maar die hekken staan daar niet voor niks.'
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Bert Kramer op de gevaarlijke situaties van afgelopen weekend