Pinkbenz opvallende verschijning in Usquert: 'We doen er ook boodschappen mee'

Annelies Baar in gesprek met Derk Bosscher over de Pinkbenz
Annelies Baar in gesprek met Derk Bosscher over de Pinkbenz © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Tijdens hun toer door de provincie stuit het Expeditie Grunnen-team op een bijzondere wagen in Usquert: ‘Ik weet niet of we het kunnen uitzenden, maar we moeten wel even terug om te kijken', zegt Expeditie-presentator Derk Bosscher. Het blijkt om de ‘Pinkbenz’ van Johan Kiewiet te gaan.
Sinds 2015 doet Kiewiet met drie vrienden mee aan Garbageruns. Door corona heeft de Oskerder al twee jaar niet meer meegedaan, maar de eerstvolgende keer dat de Pinkbenz weer op pad gaat staat al op de agenda. ‘Op 29 augustus starten we in Oostenrijk, en dan gaan we naar Slovenië, Kroatië en Bosnië. We eindigen in Montenegro.’
Genoeg te zien voor de mensen in die landen. De knalroze Mercedes van Kiewiet is uitgerust met een aantal nogal bijzondere accessoires. ‘Er zit een grote zwarte plasser op de motorkap’, merkt Bosscher op. ‘En hij doet het ook nog!’, zegt Kiewiet enthousiast. In de kofferbak zit een waterreservoir dat via een tuinslang dat onder de auto doorloopt en uitkomt bij de motorkap. Het Expeditie-team krijgt ter plekke een demonstratie.

‘Moet kunnen'

Op de trekhaak is er een soortgelijk ‘gevaarte’ te vinden en verder is de Pinkbenz uitgerust met een dikke geluidsinstallatie en maakt de motor meer geluid dan dat-ie zorgt voor snelheid.
De vrouw van Kiewiet, Annelies Baar, is er inmiddels ook bij gaan staan. ‘Wat vind jij er nou van?’, vraagt Bosscher nieuwsgierig. ‘Moet kunnen toch?’, zegt Baar lachend. ‘We doen er ook weleens boodschappen mee. Dat kan prima.’
Dit en meer is te zien in de zondaguitzending van Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 ieder half uur op RTV Noord
Expeditie Grunnen: Pinkbenz opvallende verschijning in Usquert