Beveiligingsbedrijven in Groningen: meer wapens in omloop bij uitgaanspubliek

Ingeleverde wapens tijdens een actiedag van de politie, ter illustratie
Ingeleverde wapens tijdens een actiedag van de politie, ter illustratie © Politie Noord-Nederland
Bedrijven die de beveiliging organiseren voor horecazaken in Groningen lopen steeds vaker tegen wapens aan. 'Er is een toename van wapenbezit', zegt Max Zijlma van Maximaal Security International, een bedrijf dat beveiligers levert aan evenementen en de nachthoreca in Stad.
'Wij hebben overal collega’s lopen. We praten onderling veel met elkaar. Ook met verschillende beveiligingsbedrijven en met de politie. En iedereen trekt dezelfde conclusie: het wapenbezit is toegenomen', aldus Zijlma.
Het is volgens hem een zorgwekkende werkelijkheid. 'Gelukkig zijn het geen Kalasjnikovs, maar handwapens', zegt hij met cynische ondertoon.
Hoe het mis kan gaan met handwapens zagen we afgelopen zaterdagavond, toen bij een schietpartij in de Haddingestraat in Groningen een 50-jarige inwoner van Leeuwarden dodelijk gewond raakte.

Wapens vaak in combinatie met drugs

De leeftijd is volgens Zijlma bepalend in situaties met wapens. ‘Bij een bluescafé met een oudere doelgroep komt er een heel ander slag volk dan bij bijvoorbeeld techno-, hiphop-, of hardcore-evenementen.’ Hij wijst daarbij ook op drugsgebruik onder het jongere uitgaanspubliek, dat meer te vinden is op de laatstgenoemde evenementen.
'Als we wapens aantreffen, is het vaak ook een combinatie van drugs in tassen met daarbij ook wapens.' Maar dat betekent volgens Zijlma niet dat het louter een probleem is bij drugsdealers. Het uitgaanspubliek is volgens hem vaker agressief en jongeren hebben in zijn ogen vaker kleine wapens bij zich, en dan vooral messen.
Bij bepaalde doelgroepen begint het normaal te worden
Maurice Zwiers - M&F Security
Dat er meer wapens rondgaan in Groningen wordt ook opgemerkt door een ander beveiligingsbedrijf: ‘Wij constateren dat het vaker voorkomt dan een paar jaar geleden’, vertelt Maurice Zwiers van M&F Security uit Kolham, ook een leverancier van beveiligers bij evenementen en de nachthoreca in Noord-Nederland.
‘We zien dat wapenbezit meer voorkomt. Bij bepaalde doelgroepen begint het normaal te worden. Van iets onschuldigs zoals een stanleymes tot aan grotere wapens en grotere messen aan toe.’

Van student tot bouwvakker

Ook ziet Zwiers dat niet alleen drugsdealers rondlopen met wapens. Volgens hem dragen uitgaansmensen ook vaker wapens bij zich. ‘De verandering is juist dat het normaler is dat meerdere mensen wapens bij zich hebben. Van student tot aan een bouwvakker, een ieder kan het bij zich dragen. Voorheen was dat veel minder.’

Nauw contact met de politie

Zowel Zijlma als Zwiers heeft nauw contact met de politie. ‘Op het moment dat onze beveiligers merken dat iemand een wapen heeft, dan hebben wij een standaardprotocol om dat op te pakken', vertelt beveiligingsdirecteur Zwiers. In dat geval wordt de politie direct ingeschakeld. 'De ervaring die wij ermee hebben is dat de politie tijdig ter plekke is.’
Zijlma bevestigt dit. ‘Wij zijn nauw in contact met de politie of met BOA's. Als er een vermoeden is van een wapen dan zijn we heel voorzichtig.’ Volgens hem doen de beveiligers de toenadering nooit alleen. ‘Je wil echt de-escalerend te werk gaan.’
Desgevraagd wil de politie niet veel kwijt over de toename van wapens onder het Groninger uitgaanspubliek. Een woordvoerder zegt op dit moment niet over precieze cijfers te beschikken en heeft meer tijd nodig om deze op te duiken.

'Wees niet de hero'

Hoe je het beste kunt handelen als je zelf in een situatie komt waarbij iemand een wapen bij zich heeft? ‘Wees niet de hero, je lost er niks mee op. Kom bij ons en wij pakken het verder op’, aldus Zwiers.
Ook Zijlma heeft een advies voor een dergelijke situatie: ‘Behoud afstand, onthoud de eigenschappen van iemand, zoals leeftijd, lengte, wel of geen tattoos, schoenen, jas, et cetera. En ga naar een beveiliger, zij zijn professioneel opgeleid om er mee om te gaan', aldus Zijlma.