Coalitieakkoord Westerkwartier: extra woningen en winkels op zondag open

Bé Schollema (PvdA en GroenLinks) met VZ-fractievoorzitter Ytsen van der Velde
Bé Schollema (PvdA en GroenLinks) met VZ-fractievoorzitter Ytsen van der Velde © Niels Timmerman/RTV Noord
Vier maanden na de verkiezingen zijn de partijen eruit: de gemeente Westerkwartier heeft een nieuw bestuur. Maandag werd het coalitieakkoord gepresenteerd.
De coalitie bestaat uit VZ Westerkwartier, ChristenUnie, Sterk Westerkwartier, PvdA en GroenLinks. Soepel verliep de formatie allerminst: er werd een mediator aangesteld om tot een akkoord te komen.

Akkefietjes

Onvrede zat er vooral bij VZ Westerkwartier en ChristenUnie, de twee grootste partijen in de gemeente. Laatstgenoemde vond VZ een onbetrouwbare partner na verscheidene akkefietjes in de vorige bestuursperiode.
Zo legde VZ-raadslid Johan de Vries een bom onder de komst van een mtb-route in Zuidhorn, zonder daarover de coalitiepartners in te lichten. VZ vond op haar beurt dat ChristenUnie zich flexibeler zou moeten opstellen.
Die kou is inmiddels uit de lucht, verzekerde fractievoorzitter Ytsen van der Velde van VZ. 'We constateerden dat de sfeer totaal anders was na de mediation: een stuk positiever. Dat vormt een goede basis om verder te gaan', aldus Van der Velde.

Winkels open op zondag

De coalitie wil dat ondernemers op zondag open mogen tussen 12.00 en 18.00 uur. Die afspraak doet vooral zeer bij ChristenUnie. In haar verkiezingsprogramma stelt de partij dat het haar ‘diepste wens is om de zondag als collectieve rustdag te kunnen vieren’.
V.l.n.r: Ytsen van der Velde, Arnold Bloem, Sandra de Wit, en Annemiek Kleinjan. Zij tekenen het coalitieakkoord namens de betrokken partijen
V.l.n.r: Ytsen van der Velde, Arnold Bloem, Sandra de Wit, en Annemiek Kleinjan. Zij tekenen het coalitieakkoord namens de betrokken partijen © Niels Timmerman/RTV Noord
'De meeste andere partijen wilden het compleet open gooien. We hebben daar goede gesprekken over gehad. Voor ons is het belangrijk dat het niet alleen om economie en handel draait. Dit is een realistische oplossing en we verwachten dat onze achterban dat ook vindt', aldus Siegers.
De ambities voor woningbouw worden naar boven bijgesteld. De gemeente mikt nu nog op jaarlijks 250 nieuwe woningen. Als het aan de coalitiepartijen ligt, stijgt dat aantal naar 400.

Nieuwe wethouders

De grootste partij in de gemeente, VZ Westerkwartier, levert twee wethouders. Marjan Sijperda is oud-raadsgriffier van de gemeente Marum. Hans Haze uit Hoogezand, statenlid in de provincie Groningen, vervangt Geertje Dijkstra-Jacobi. Zij maakte vorige week bekend te stoppen.
Hans Haze (links) met Ytsen van der Velde
Hans Haze (links) met Ytsen van der Velde © Niels Timmerman/RTV Noord
Opvallend is dat Haze, wethouder namens een lokale partij, niet ingeschreven staat als inwoner van de gemeente Westerkwartier. 'Hij heeft voldoende affiniteit met deze gemeente om te weten wat er speelt. Hij brengt een deel van zijn tijd al hier door', zei Van der Velde. Haze bevestigde bovendien dat hij van plan is om naar Westerkwartier te verhuizen.

GL en PvdA leveren samen één wethouder

GroenLinks en PvdA leveren gezamenlijk één bestuurder: Bé Schollema. De PvdA’er is oud-wethouder van de gemeenten Pekela en Loppersum. Sterk Westerkwartier, de tweede lokale partij, gaat voor het eerst besturen. Fractievoorzitter Harry Stomphorst uit Marum treedt toe tot het college.
Wethouder Bert Nederveen (ChristenUnie) gaat op voor een tweede termijn in Westerkwartier. Ard van der Tuuk (PvdA) blijft burgemeester.