Riksja brengt minder mobiele mensen voortaan naar Grote Markt

De riksja is bedoeld voor minder mobiele mensen
De riksja is bedoeld voor minder mobiele mensen © Petra Mulder/RTV Noord
Dit is de laatste week dat bussen naar de Grote Markt in Stad rijden. Groot verkeer past daar niet, vindt het gemeentebestuur. Als je minder mobiel bent, moet je op zoek naar een alternatief vervoermiddel om in de binnenstad te komen. Vanaf dinsdag kun je kiezen voor een riksja.
Het gaat om een proefproject van een half jaar. Door de gemeenteraad is hier eenmalig vijftigduizend euro voor beschikbaar gesteld.
Minder mobiel? Dan met riksja naar de markt in Stad

Alleen op marktdagen

‘De riksja’s rijden eerst alleen op de drie marktdagen’, vertelt wethouder Philip Broeksma. Dat zijn de dinsdag, vrijdag en zaterdag van tien tot vijf uur. ‘Mocht het een heel groot succes worden, dan kunnen we uitbreiden.’

Van tevoren reserveren

Je kunt een riksja van tevoren reserveren door de bellen of te appen naar 085 004 1844. ‘Je krijgt dan een steward aan de lijn en die zorgt dat de riksja voor je klaarstaat.’ Het vervoermiddel is uitsluitend bedoeld voor minder mobiele mensen en is gratis.
De presentatie van de riksja met wethouder Philip Broeksma
De presentatie van de riksja met wethouder Philip Broeksma © Petra Mulder/RTV Noord
De riksja is maandag al kort gepresenteerd voor de Stadsschouwburg. Een van de bestuurders is enthousiast. ‘Dit fietst heerlijk, zowel voor- als achteruit heb ik trapondersteuning. Morgen begin ik om tien uur.’