Afsluiting ringweg zorgt voor drukke spits in Groningen, bussen vertraagd

Over dit deel van de zuidelijke ringweg rijden de komende zeven weken geen auto's
Over dit deel van de zuidelijke ringweg rijden de komende zeven weken geen auto's © Marten Nauta/RTV Noord
Het verkeer in en rond Stad had maandag te maken met een drukke avondspits. Door de afsluiting van de zuidelijke ringweg liepen de wegen rondom de ring vol. Ook de bussen hadden last van de extra drukte.
De zuidelijke ringweg is sinds maandagochtend in beide richtingen dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg.

Extra drukte op de weg

Het verkeer dat zich normaal gesproken via de ring een weg naar huis baant, koos maandag tijdens de avondspits voor andere uitvalswegen. Dat leidde volgens Groningen Bereikbaar onder meer tot drukte op de wegen in en om industrieterrein Driebond. Ook op de Griffeweg, de Hereweg en rond het Overwinningsplein en op de westelijke ringweg was het druk.
Op de A28 stond rond 17.00 uur een file van 3,5 kilometer tussen afrit Eelde en Groningen-Zuid.
De ringweg is zeven weken dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg
De ringweg is zeven weken dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de kruising met de Europaweg © RTV Noord

Bussen vertraagd en uitgevallen

Ook het busverkeer ondervond hinder van de extra drukte op de weg. Qbuzz meldde dat meerdere lijnen vertraging opliepen. Reizigers moesten rekening houden met ongeveer een kwartier extra reistijd.
Op deze manier kunnen wij geen kant op
Qbuzz
Michel van der Mark, directeur Marktontwikkeling bij Qbuzz, baalt van de situatie. 'Alles loopt vast. De werkzaamheden aan de ring zorgen voor heel veel vertraging. Wij laten ook hele ritten uitvallen, omdat de vertraging te ver oploopt.'
'We hadden dit niet verwacht', zegt Van der Mark. 'Het komt doordat iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie. Je denkt dat het meevalt, maar het advies is echt om de omleidingsroute te pakken. Mensen moeten niet denken: 'Ik kan mijn slimste route zelf wel kiezen', want dat is niet zo. Op deze manier kunnen wij geen kant op.'