Schietpartij Haddingestraat: hoe een vrijgezellenfeest eindigt in een drama

Politie heeft de Haddingestraat afgezet na de schietpartij op zaterdag
Politie heeft de Haddingestraat afgezet na de schietpartij op zaterdag © ProNews
Een groep Friezen komt zaterdag voor een vrijgezellenfeest naar de binnenstad van Groningen. Wat een feestelijke dag had moeten worden, eindigt in een schietpartij met dodelijke afloop. Wat ging eraan vooraf?
Bronnen laten aan RTV Noord en Omrop Fryslân weten dat de schutter het eerder op de avond al aan de stok kreeg met de mannen.
Verslaggever Martin Drent vertelt in Noord Vandaag over de schietpartij met dodelijke afloop:
Schietpartij Haddingestraat: hoe een vrijgezellenfeest eindigt in een drama

Met de bruidegom naar de rosse buurt

De groep vertrekt zaterdagmiddag vanuit Leeuwarden met een bus naar Groningen. De mannen gaan een hapje eten en besluiten daarna om met de aanstaande bruidegom de rosse buurt in te gaan. Bij café d’Olle Grieze, op de hoek met de Nieuwstad, gaan ze het terras op.
Een bron die dichtbij de groep staat, laat weten dat hier eerst een ontspannen sfeer is. Maar dan komt de 24-jarige verdachte, de latere schutter, het terras op.
‘Er ontstaat onenigheid. De aanleiding voor die ruzie weet ik niet. Hij wordt door de groep gesommeerd om weg te gaan. Wegwezen, zeiden ze.’

Drugsdealer

De verdachte staat bij buurtbewoners bekend als drugsdealer. ‘Ik heb hem hier vaker op de hoek zien staan. Het is best een aardige kerel, hij helpt de dames ook wel eens als ze lastig worden gevallen’, zegt een buurtbewoner. Of de groep mannen drugs van hem wilde kopen, is onbekend.
Dit zijn gasten die er niet voor terugdeinzen om hem een lesje te leren
Bron dichtbij de groep

'Ik ga een wapen pakken'

De ruzie op het terras is ruim een kwartier voor de schietpartij. De schutter gaat er namelijk eerst nog op de fiets vandoor. Hij zou nog gezegd hebben dat hij een wapen gaat pakken. Een kwartier later komt hij in de auto terug, en inderdaad: met een wapen.
Volgens de bron dichtbij de groep probeert de verdachte al op het terras op de groep te schieten. Dat lukt niet: het wapen weigert. De ruzie escaleert. De schutter wil er vandoor gaan, maar de mannen gaan achter hem aan. ‘Dit zijn gasten die er niet voor terugdeinzen om hem een lesje te leren.’

Dan gaat het fout

De schutter loopt de Haddingestraat in. Daarvan gaan beelden rond op internet. Er wordt geschreeuwd en gescholden. De Stadjer loopt naar een bestelbus, komt daarachter vandaan en schiet vijf keer.
Een 50-jarige man uit Leeuwarden wordt van dichtbij geraakt en overlijdt die nacht in het ziekenhuis. Twee andere mannen lijken te zijn geraakt in hun arm en raken gewond. Eén van hen moet naar het ziekenhuis voor behandeling.
Als je met een wapen terugkomt op een vol terras, weet je dat je niet helemaal 100 bent
Bron dichtbij de groep
‘Het is verschrikkelijk om zo aan je einde te komen’, laat degene dichtbij de groep weten, die niet snapt dat de schutter de trekker heeft overgehaald. ‘Als je met een wapen terugkomt op een vol terras, weet je dat je niet helemaal 100 bent.’

Onduidelijk of de bruiloft doorgaat

De bruiloft, die over een maand gehouden zou worden, komt in een heel ander daglicht te staan. Het is nog onduidelijk of het doorgaat. De bron laat weten dat de aanstaande bruidegom niet is geraakt door de Stadjer. Voor de groep mannen en nabestaanden is slachtofferhulp.

Langer overlast in de buurt

De eigenaar van d’Olle Grieze zegt maandag dat hij er de bewuste avond niet was, maar dat er al wel langer sprake is van overlast in de buurt. ‘Binnen een maand heb ik twee keer m’n ramen moeten vervangen die ingegooid waren. Dat kostte me twee keer vijfduizend euro.’ Hij heeft daar aangifte van gedaan.
Buurtbewoners zeggen ook dat er geen prettige sfeer hangt, voornamelijk door drugsdealers. ‘Mijn vriendin fietst regelmatig om, omdat ze zich niet veilig voelt.’ Een andere bewoonster zegt: ‘Ik was zaterdag niet thuis, maar toen ik naar huis ging, heb ik vrienden gevraagd of ze met me mee wilden. Ik vond het best eng.’

Hoe verder?

De dodelijke schietpartij is voor burgemeester Koen Schuiling van Groningen reden om met instanties om tafel te gaan om de overlast in en rond de Haddingestraat te bespreken. ‘We gaan bespreken wat we op korte termijn kunnen doen om de buurt veiliger te maken.’
De 24-jarige verdachte is een kwartier na de schietpartij opgepakt even verderop in het centrum. Hij zit vast in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met een advocaat.