Oud-keeper Egbert Darwinkel heeft nieuw doel: monsterfietstocht naar de Noordkaap

Egbert Darwinkel heeft jarenlang het doel verdedigd van BV Veendam en stond ook nog een aantal seizoenen onder contract bij FC Groningen. Na zijn carrière is hij sportief gebleven en jaagt hij nu een nieuwe droom na: hij doet mee aan de Northcape 4000, een fietstocht van 4000 kilometer van Italië naar de Noordkaap.
'Ja, waarom?', begint Darwinkel in Noord Vandaag over zijn deelname aan de monstertocht, vanuit Rovereto in Noord-Italië, via Duitsland, Zweden en Finland, naar de Noordkaap.

Noordkaap

'Ik had altijd al de gedachte om naar de Noordkaap te fietsen. Dan kijk je wat op internet en kom je dit ineens tegen. Ik ben er nog nooit geweest en hoor er heel mooie verhalen over. En het is de reis er naartoe, je komt onderweg door landen waar ik nog niet geweest ben, zoals Finland. Ik wil daarheen.'
Egbert Darwinkel vertelt over zijn uitdaging in Noord Vandaag:
Oud-keeper Darwinkel stoomt zich klaar voor monsterfietstocht

Van doelman tot broodjesbezorger

Darwinkel, geboren in Langelo, is 56 jaar. Hij stond van 1991 tot 1996 onder contract bij SC Veendam, gevolgd door zes seizoenen als reservedoelman bij FC Groningen. Hij sloot zijn profcarrière in 2005 af bij Veendam. Na zijn spelerscarrière is hij trainer geweest van diverse amateurclubs. De laatste jaren bezorgde hij broodjes voor de bakker.
Egbert Darwinkel wordt in 2001 geklopt door Jan Vennegoor of Hesselink van PSV
Egbert Darwinkel wordt in 2001 geklopt door Jan Vennegoor of Hesselink van PSV © ANP

Fietsvirus

De voormalig postbode raakte een aantal jaren geleden besmet met het fietsvirus en maakte in 2018 de tocht van Alicante in Spanje naar zijn woonplaats Zeegse in Drenthe. De Nortcape 4000 is extremer. Darwinkel wil de tocht in zestien dagen afleggen, wat neer komt op 250 kilometer per dag. De organisatie achter deze monstertocht regelt alleen de route. Voor de rest moeten deelnemers het zelf uitzoeken.
'Het is volledig self-supported. Je krijgt de route en je hebt vier stempelposten en de rest moet je zelf regelen zoals slapen en eten. Ik kan bijvoorbeeld slapen in een bushokje als bescherming tegen de wind. Je bent zo moe, dat je overal kunt slapen', zegt Darwinkel.

Steekje los

De voormalig doelman wordt begeleid door Stefan Poutsma, de trainer van Darwinkel. Hij vindt wel wat van het avontuur van Darwinkel. 'Je moet er wel een soort van gek voor zijn. Nou ja, wat is gek? Zijn enorme passie voor het fietsen en vooral afzien, dat brengt hem wat-ie straks gaat doen. Ben je dan gek? Gek ga ik hem niet noemen, maar een klein steekje los op dat vlak. Wel heel mooi en hij gaat er gewoon voor. Ik zeg wel tegen hem: luister goed naar je lichaam en doe het niet ten koste van alles. Dat is het ook niet waard, denk ik.'

Run van Winschoten

Darwinkel is niet de enige die de monstertocht probeert te voltooien. Er zijn in totaal 330 deelnemers uit 40 verschillende landen die over twee weken meedoen. En het volgende doel? 'De Run van Winschoten, 100 kilometer hardlopen, lijkt mij ook fantastisch', zegt Darwinkel.