Nieuwe Knoalster bestuurscultuur zorgt voor discussie: ‘Niet links, niet rechts, maar net niks’

De gemeenteraad van Stadskanaal tijdens de laatste vergadering van het politieke jaar
De gemeenteraad van Stadskanaal tijdens de laatste vergadering van het politieke jaar © Hielke Bosch/RTV1
Na de historisch lage opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wilde de politiek in Stadskanaal een 'nieuwe bestuurscultuur'. Die begint met enige opstartproblemen.
Het kersverse collegeprogramma op hoofdlijnen, dat in overleg met de gemeenteraad invulling moet gaan krijgen, zorgt voor de nodige verwarring en kon op flink wat kritiek rekenen.

Vragen niet kunnen beantwoorden

De nieuwe coalitie, bestaande uit ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en VVD, moest tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer haar collegeprogramma verdedigen. Maar omdat het plan is om in samenspraak met de gehele raad de gemaakte afspraken uit te werken, kon het college vragen als ‘hoe veel woningen moeten er komen?’ of ‘waar komt het nieuwe stationsgebied?’ keer op keer niet beantwoorden.
De nieuwe oppositie keek het schouwspel met fronsende wenkbrauwen aan en hekelde het in haar ogen vlakke karakter van het programma.

‘Wie A zegt moet ook B zeggen’

Toen SP-voorvrouw Machteld Luijken geen antwoord kreeg op een ‘ja of nee vraag’ was voor haar de maat vol. ‘Ik stel een vraag over contact tussen gemeente en gezinnen die met ja of nee beantwoord kan worden. Als dat al niet eens kan, dan vraag ik me af waarom er überhaupt een collegeprogramma is. Als je A zegt moet je ook B kunnen zeggen. Je moet kunnen uitleggen wat een plan inhoudt, anders hadden we net zo goed een raadsakkoord kunnen samenstellen.’
Klaas Pals (D66) vult aan: ‘Dit programma verdwaalt een beetje in de algemeenheid.’ Luijken (SP): ‘Het is niet links, niet rechts, maar net niks.’
Het programma biedt ruimte aan alle partijen om deel te nemen aan de discussie dit jaar
Hans Klopstra (VVD)

‘We kunnen er alle kanten mee op’

Ook de andere partijen CDA en Gemeentebelangen kijken met enige verwarring naar de nieuwe politieke constructie. Maar volgens de coalitiepartijen is het programma bedoeld zodat iedereen zijn zegje kan doen.
‘Het programma biedt ruimte aan alle partijen om deel te nemen aan de discussie dit jaar’, aldus Hans Klopstra (VVD). ‘We kunnen er alle kanten mee op.’ Volgens fractievoorzitter Frits van der Heide van de grootste partij ChristenUnie, wordt in het  collegeprogramma ingegaan op de ‘wat vraag’. Samen met de raad wil het college invulling geven aan de 'hoe vraag'. 

Politieke vernieuwing?

Hoewel de oppositiepartijen wel degelijk blij zijn met de plannen voor samenwerking blijven ze vraagtekens stellen bij de uitvoering en vragen zich hardop af waar nu precies de politieke vernieuwing zit. Na de zomer moet de nieuwe bestuurscultuur verder uitgewerkt worden.
'Daar gaan we met een open vizier mee bezig', aldus de nieuwe wethouder voor Lokaal Betrokken, Jur Mellies. 'We zijn gegaan voor de hoofdlijnen, om de ambities van de raad mee te kunnen nemen in een plan.' 
Eind dit jaar komt de raad met een ‘raadsprogramma’ dat aan zal moeten sluiten op het huidige collegeprogramma.