Friese politiek springt in de bres voor garnalenvloot Lauwersoog

Garnalenvissers aan het werk
Garnalenvissers aan het werk © Steven Radersma/RTV Noord
De garnalenvissers en visafslag in Lauwersoog krijgen hulp van de Friese politiek. De garnalenvloot heeft net als de boeren een stikstofprobleem. Per 1 januari volgend jaar is een nieuwe vergunning noodzakelijk, anders mag er niet uitgevaren worden.
Maar in de stikstofberekeningen waarop die vergunning gebaseerd is, zit volgens het Friese CDA-Statenlid Maaike Prins een fout. Ze wijst op de bevindingen van emeritus professor Han Lindeboom, verbonden aan de Universiteit van Wageningen. Hij stelt dat in de modellen er ten onrechte van wordt uitgegaan dat op de Noordzee ammoniak wordt uitgestoten, waardoor de garnalenvissers benadeeld worden.

'Wacht met de nieuwe vergunning'

'Het gaat even duren voordat die fout hersteld wordt. Wij vinden dat de vissers een eerlijke beoordeling verdienen', stelt Prins. 'Dus wacht met de nieuwe vergunning totdat die berekening helemaal klopt. Laat ze tot die tijd doorvissen met de huidige vergunning.'

Oproep aan het ministerie

Meerdere partijen in Friesland willen dat Gedeputeerde Staten dit onder de aandacht brengen van het ministerie. 'Dit gaat om de werkgelegenheid van onze mensen, ik kan me niet voorstellen dat ze hier helemaal niks mee doen', zegt Prins.
Het CDA in ónze provincie komt ook in actie; de fractie gaat schriftelijke vragen stellen aan het provinciebestuur.