FNV opent meldpunt voor grenswerkers die ongelijk behandeld worden

De grensovergang bij Bad Nieuweschans
De grensovergang bij Bad Nieuweschans © Venema Media
Vakbond FNV opent een meldpunt voor zogeheten grenswerkers die niet goed thuis kunnen of mogen werken van hun werkgever. Grenswerkers zijn mensen die in Nederland wonen, maar in Duitsland of België werken. De bond zegt meerdere meldingen te hebben gekregen van werknemers die ongelijk behandeld worden 'op basis van hun woonland'.
Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen, soms gedwongen, thuis gaan werken. Voor grenswerkers die tijdens deze periode thuis aan de slag gingen, was bescherming als ze in een ander land werkten dan waar ze woonden. Voor dat soort werknemers kunnen andere regels gelden voor bijvoorbeeld sociale verzekeringen, belastingen en pensioen.

Elk uur bijhouden

Sinds 1 juli gelden de fiscale maatregelen niet meer die getroffen waren voor thuiswerkende grensarbeiders, schrijft FNV. Daardoor moeten de grenswerkers nu elk uur dat ze thuiswerken bijhouden. Daarbij worden de grenswerkers volgens de bond 'vaak beperkt' om thuis te werken. Soms hebben bedrijven dit bepaald in een thuiswerkprotocol, maar andere keren blijkt dat pas in de praktijk, aldus de bond.
Grenswerkers die zich ongelijk behandeld voelen, kunnen de klachten melden bij het meldpunt Grensthuiswerk.