'Rodin en Onvi zitten onderzoek naar omstreden straalverbindingen dwars'

Tussen Noordhorn en Niezijl wordt wel glasvezel aangelegd
Tussen Noordhorn en Niezijl wordt wel glasvezel aangelegd © Niels Timmerman/RTV Noord
Een onafhankelijk onderzoek naar de werking van omstreden straalverbindingen in de provincie Groningen kan niet voor de zomervakantie worden uitgevoerd, omdat provider Onvi en leverancier Rodin onvoldoende medewerking verlenen.
Dat stelt een ambtenaar van de gemeente Westerkwartier in een interne mail die in handen is van RTV Noord.

Onderzoek met mogelijk grote gevolgen

Als uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat straalverbindingen niet voldoen aan de kwaliteitseisen, kan dat grote gevolgen hebben voor Rodin en de provincie.
Rodin is namelijk verplicht snel en betrouwbaar internet te leveren op zogenaamde ‘witte adressen’ in de provincie Groningen: huishoudens in buitengebieden die niet worden aangesloten door commerciële partijen, omdat dat te duur is.

'Onbetrouwbare verbinding'

In 2017 ontvangt het bedrijf 10 miljoen euro subsidie en een lening van 30 miljoen euro van de provincie om die witte adressen van snel internet te voorzien. Het bedrijf doet dat deels met straalverbindingen: draadloze aansluitingen waarmee inwoners internet ontvangen via een mast. De kosten liggen lager dan bij de aanleg van glasvezelkabels.
Volgens Rodin voldoen straalverbindingen aan de kwaliteitseisen, maar gebruikers zijn ontevreden. Volgens hen is de verbinding onbetrouwbaar.
De provincie stelt daarom in maart onafhankelijk onderzoeksbureau Publicase aan. Dat moet straalverbindingen testen bij een vijftal inwoners in het gebied Middag – een streek tussen Ezinge en het Van Starkenborghkanaal.
Of ze het proces bewust vertragen, weet ik niet
Karma Sierts, onderzoeker Publicase

Onverklaarbare meetfouten

Karma Sierts van het onderzoeksbureau wil de aansluitingen een week lang in de gaten houden, maar Rodin en Onvi verzuimen de benodigde toegang te verlenen. Als de onderzoeker tests wil uitvoeren, ontvangt ze een reeks ‘onverklaarbare meetfouten’.
Volgens Sierts gaat het om een ‘relatief simpele handeling’ die de bedrijven moeten doen om het probleem te verhelpen. ‘Of ze het proces bewust vertragen, weet ik niet. Maar het heeft overduidelijk geen prioriteit’, aldus de onderzoeker. Sierts zou de resultaten dinsdagavond presenteren, maar die bijeenkomst is afgelast.

Maar dan...

Als RTV Noord Rodin en Onvi dinsdagochtend om een reactie vraagt, blijkt inderdaad dat de kwestie snel kan worden opgelost. Een uur later stromen de gegevens plots binnen bij onderzoeksbureau Publicase. Rodin en Onvi ontkennen dat ze het onderzoek bewust traineren en wijten de vertraging aan capaciteitsproblemen.
Bewust of niet, feit is dat het onderzoek langer duurt dan voorzien. Daar balen bewoners van het gebied Middag van, zegt woordvoerder Hans Reinders. Als het onderzoek negatief uitvalt voor Rodin, dan willen de gedupeerden in gesprek met een andere aanbieder van glasvezel. Reinders: 'Dat heeft haast, want die partij is nu nog actief in het gebied.'
Voor Reinders is de gang van zaken rond het onderzoek het zoveelste hoofdstuk van een frustrerend dossier met Rodin. 'Dit is gewoon onwillig gedrag. Ongelofelijk hoe een partij allemaal beloftes doet, om ze vervolgens net zo hard te laten gaan.'