Cel geëist voor klap met honkbalknuppel tijdens verjaardagsfeest Sappemeer

Vrouwe Justitia, het symbool voor de rechtspraak
Vrouwe Justitia, het symbool voor de rechtspraak © RTV Noord
Tegen een 29-jarige man uit Hoogezand is een celstraf van 3,5 jaar geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De man wordt verdacht van poging tot doodslag met een honkbalknuppel. De man zou zijn overbuurman diverse schedelbreuken geslagen hebben.
De verdachte had eind oktober 2021 last van het verjaardagsfeest van zijn overburen in Sappemeer. Tijdens het uitlaten van zijn hond liet hij zijn ongenoegen blijken. Na een handgemeen keerde de 29-jarige verdachte terug naar zijn eigen huis.

Lastiggevallen

Aan de politie vertelde de verdachte later dat hij thuis werd lastiggevallen. Er werd op zijn ramen gebonkt en tegen zijn auto geslagen. De verdachte vreesde hierdoor voor de veiligheid van zijn zoontje dat boven lag te slapen. Hij pakte een knuppel en ging op het groepje af. Alleen maar om te dreigen, verklaarde hij aan de politie.

Geen zelfverdediging

Camera’s in de buurt legden vast dat de verdachte met de knuppel naar buiten kwam. Aan de overkant van de straat stond een groepje mensen van het verjaardagsfeest.
‘Op de beelden is te horen dat de man het groepje uitdaagt’, zei de officier van justitie. De man stapte op het groepje af en sloeg met de honkbalknuppel tegen het hoofd van de overbuurman. Volgens de officier van justitie was er geen sprake van zelfverdediging.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Op een dergelijk geweldsdelict past normaal gesproken een celstraf tussen de zes en acht jaar. Bij het formuleren van de eis hield de officier van justitie er rekening mee dat de man een ontwikkelingsstoornis heeft. De daad kan hem daardoor in verminderde mate worden aangerekend. Wel vond de officier van justitie dat de verdachte zich moet laten behandelen.
De advocaat kon de eis van 3,5 jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, ‘totaal niet plaatsen’. Hij noemde het voorstel van de aanklager om de man naar de gevangenis te sturen onbegrijpelijk. De advocaat vindt dat er ook rekening moet worden gehouden met de rol van de aangever en zijn groepje.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.