Verdachte 'Tindermoord' zag vrouw dansen met andere man

Verdachte Thomas R. uit Leek
Verdachte Thomas R. uit Leek © ANP
De strafzaak tegen de 27-jarige man uit Leek die verdacht wordt van de moord op de Amerikaanse studente Mieke Oort in Leeuwarden dit voorjaar, wordt op 11 oktober inhoudelijk behandeld. De zaak staat bekend als de 'Tindermoord'.
Verdachte Thomas R. heeft toegegeven dat hij de vrouw heeft gestoken, zei zijn advocaat dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden.

Tinder

Dinsdag was de eerste inleidende zitting bij de rechtbank. De Groninger kwam geëmotioneerd de zaal binnen, maar wilde niks zeggen. De 21-jarige studente werd op de vroege ochtend van zondag 6 maart met een mes gedood. Dit gebeurde in haar studentenwoning aan de Tweebaksmarkt in het centrum van Leeuwarden. De twee hadden elkaar leren kennen via de datingapp Tinder.

Dansen met een andere man

Het Openbaar Ministerie (OM) zette uiteen hoe het steekincident was verlopen. De avond voor het incident hadden de twee een afspraak met elkaar. De vrouw zegde af omdat ze ziek zou zijn.
R. ging vervolgens naar haar studentenwoning en zag Oort dansen met een andere man. Daarna stuurden R. en Oort berichtjes naar elkaar. R. ging naar Leek en nam twee molotovcocktails, een mes en een hamer mee terug naar Leeuwarden. Via de balkondeur kwam hij de studentenwoning binnen om daar Oort en de andere man meerdere keren in het bovenlichaam te steken, aldus de officier.

Aanhouding in Leer

R. werd op zondag 6 maart rond 05.00 uur door de Duitse politie aangehouden. Dat gebeurde bij Leer. Ongeveer anderhalf uur daarvoor hadden agenten het levenloze lichaam van Oort gevonden in de studentenwoning. Ze had steekwonden in haar borst, longen, hals en arm. Volgens het OM is er sprake van moord of doodslag.

Poging tot moord en zware mishandeling

Twee mannen uit Leeuwarden, destijds 25 en 30 jaar, raakten bij het incident gewond. Het OM gaat hierbij uit van een poging tot moord en een poging tot zware mishandeling. De 25-jarige man raakte zwaargewond. Hij was destijds de partner van Oort, de man waarmee ze stond te dansen.
R. wordt ook verdacht van het gooien van een molotovcocktail tegen de studentenwoning. Hij zit in voorarrest en is onderzocht door psychische deskundigen. Op 27 september volgt nog een inleidende zitting.