Vijf grote luifels geplaatst nadat opnieuw honderden asielzoekers in Ter Apel op een plek wachten

Bij het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, zijn dinsdagmiddag vijf luifels geplaatst. De afgelopen dagen hebben honderden asielzoekers urenlang op een grasveld moeten wachten op een opvangplek en de luifels moeten hen in ieder geval een dak boven het hoofd bieden.
De tenten zijn geplaatst op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), vertelt woordvoerder Hans Coenraads namens de Veiligheidsregio Groningen. Uit humanitair oogpunt hebben zij toestemming gegeven om de tenten op het grasveld langs de openbare weg te plaatsen.
De aankomende dagen wordt veel zon voorspeld. Coenraads: 'De luifels zijn vooral om te voorkomen dat mensen urenlang in de zon moeten zitten', aldus de zegsman. Hoe lang de luifels blijven staan weet Coenraads niet precies, maar het lijkt om een paar dagen te gaan.

Aanmeldproces duurt vele dagen langer dan normaal
Dinsdagmiddag wachten weer honderden asielzoekers voor de poorten van het COA op een opvangplek. Rond 16.00 uur waren dat zo'n vierhonderd. Sommige asielzoekers hebben provisorisch een tentje proberen te maken door dranghekken op elkaar te plaatsen en af te dekken met een deken. Zo proberen ze toch wat schaduw te creëren. Aan het einde van de middag arriveren de eerste bussen die de asielzoekers naar crisisopvangplekken door het hele land vervoeren.
Omdat de asielzoekers op allerlei verschillende plekken in het land zitten, is er chaos ontstaan in het aanmeldproces. Normaal duurt het aanmeldproces ongeveer twee dagen. Bij de eerste stap van het aanmeldproces, de identificatie en registratie door de vreemdelingenpolitie, zijn de wachtrijen nu al opgelopen naar ongeveer vijftien dagen. Dat bevestigt ook burgemeester Jaap Velema desgevraagd.
Vorige week liet een woordvoerder van de politie al weten dat ze 'met elkaar aan een oplossing werken. Een achterstand ergens anders betekent ook een achterstand bij ons', aldus de woordvoerder. Op vragen over capaciteit van het personeel in Ter Apel, ging de politie vorige week niet in.

Aanmeldcentrum al negen maanden overvol
Het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is al maandenlang overvol, sinds oktober vorig jaar. Dat komt omdat de plekken in alle Nederlandse asielzoekerscentra gevuld zijn. Omdat asielzoekers zich eerst moeten melden in Ter Apel, is het probleem daar het meest zichtbaar. Een derde van de asielopvang wordt nu bezet gehouden door statushouders, die eigenlijk gehuisvest moeten worden door gemeenten.
Vluchtelingen die asiel aanvragen in Ter Apel, worden naar crisisplekken gebracht. Dat zijn lege gebouwen of sporthallen waarin veldbedden worden neergezet. Eigenlijk is het niet de bedoeling dat ze daar langere tijd verblijven vanwege het ontbreken van douches en voldoende toiletten. Toch moeten asielzoekers er rekening mee houden dat ze een aantal weken op crisisplekken verblijven.