Tbs van Stadjer die zich schuldig maakte aan poging moord op agent met twee jaar verlengd

De Dr S. van Mesdagkliniek in Groningen
De Dr S. van Mesdagkliniek in Groningen © ANP
De tbs van de 43-jarige Bert B. uit Groningen, die drie jaar geleden in Emmen met twee messen een agent aanviel en bedreigde, moet met twee jaar worden verlengd. Dat oordeelde de rechtbank dinsdag.
Het incident vond plaats in oktober 2018, waarna B. in juli 2019 vanwege een poging tot moord door de rechtbank veroordeeld werd tot dertig maanden celstraf en tbs met dwangverpleging. De straf was destijds gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Verbrijzeld been

B. was suïcidaal toen hij op 10 oktober 2018 de agent te lijf ging in een instelling voor begeleid wonen. Hij hoopte dat de agent hem zou doodschieten, maar de politiekogels verbrijzelden zijn been.
De Stadjer verblijft op dit moment in de Van Mesdagkliniek in Groningen, waar hij grote sprongen vooruit zou hebben gemaakt. Volgens deskundigen zijn er mooie stappen gezet, maar blijft een behandeling van twee jaar nodig om een mogelijke terugval te voorkomen.

'Valt goed te praten en te overleggen'

In het verleden gebruikte B. heroïne, maar de hang naar harddrugs heeft hij goed onder controle sinds hij in de kliniek verblijft. Ook werkt hij goed mee met behandelaars en neemt hij trouw de medicatie die hem rustig houdt.
Volgens deskundigen reageert hij vaak impulsief, lijdt hij aan faalangst en heeft B. behalve een autistische stoornis ook moeite met problemen oplossen. 'Maar het mooie is dat er met hem goed te praten en te overleggen valt', stelde een aanwezige deskundige op de zitting.

Stappen

Mogelijk gloort er vanaf medio volgend jaar onbegeleid verlof voor B. Sinds april mag hij af en toe en alleen onder begeleiding de tbs-kliniek verlaten voor een boodschap of wandeling.
'Ik had liever maar één jaar verlenging gehad, maar ik accepteer wat u besluit', zei B. dinsdag tegen de rechters. Maar de kans op herhaling wordt op 'hoog' geschat als de tbs voor B. te vroeg zou worden beëindigd. 'Zeker gezien zijn prille afscheid van de harddrugs', zei de rechter.
Het OM had eveneens een tbs-verlenging voor twee jaar geëist.